Business

De har længe været begravede, døde og borte samt stemplet “fortidens teknologi”. Men nu er vinylpladerne på vej stærkt tilbage.

Virksomhed

avXperten

Adresse

Teknologivej 15, 8500 Grenaa

Telefon

86 32 71 71

E-mail

info@avXperten.dk

Webside

https://www.avxperten.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 26. februar

Vinylpladerne er på vej tilbage og leverer konkurrence til CD’er og downloads

Siden vinylpladerne ramte bunden i midten af 1990’erne, har de leveret et comeback af de helt store. Markedet for vinylplader boomer i disse dage, hvilket kan mærkes i musikindustrien og i den grad også hos forhandlerne af pladespillere og blandt vinylentusiasterne.

Den gode, gamle LP, der for mange længe har været forbundet med ord som retro, nørdet og forældet teknologi, er nu igen blevet voldsomt populære. Vinylpladerne giver i dag højst overraskende baghjul til en af nutidens største medieplatforme, nemlig YouTube, når det gælder musikbranchens indtjening.

Pladeentusiasterne hører nyheden som sød musik og må samtidig føle en vis oprejsning, da LP’en faktisk er ved at overhale to af de selvsamme medier, der i 1990’erne udkonkurrerede pladerne, nemlig CD’erne og købte downloads. Hvis udviklingen fortsætter, kan man begynde at spekulere i, at CD’erne forvises til pladsen som det lille og nørdede nichesegment, mens fremtidens musik vil blive hørt enten via streaming eller vinylplader.

Ungdommen tager pladerne til sig

Der må være ærgrelse at spore blandt de ældre generationer, hvor mange i årenes løb har afskippet den gamle pladesamling, enten ved at sælge den billigt eller simpelthen smide den ud. Hvis man i dag besøger man de forskellige plademesser, vil man i hvert fald se flere af dem, der er på udkig efter alle de gamle yndlingsplader.

- Vi oplever, at der kommer flere og flere til messerne. Jeg kan ikke forklare, hvorfor de er blevet moderne, men vi oplever, at mange af dem, der solgte deres pladesamling, kommer ud for at se, om de kan finde nogle af de gamle plader igen, fortæller Jesper Jannik fra foreningen Vinylmani, der står bag de to årlige plademesser i Odense.

Men de ældre generationer er dog ikke længere ene om at strømme til plademesserne. Vinylpladerne har nemlig fået et solidt greb i ungdommen, der i stor stil har taget pladerne og hele den musikoplevelse, som de tilbyder, til sig.

- Det peaker på et eller andet tidspunkt, men næsten alle bands udgiver på vinyl i dag. Jeg tror, at det vil være uændret i 2019. Jeg tror, at vi er ved at se toppen, men jeg tror ikke på, at det dykker igen, siger Jesper Jannik.

Tendensen spreder sig som ringe i vandet

Vinylpladernes store comeback mærkes dog ikke kun på plademesserne, men så sandelig også hos forhandlerne af pladespillere. Efterspørgslen på pladespillere har bare over det seneste år været så markant stigende, at en af Danmarks største online elektronikforhandlere, AvXperten, i 2018 sendte lige så mange pladespillere afsted til kunderne på dagsbasis, som de havde gjort på ugebasis i 2016 og 2017.

- Den voldsomme efterspørgsel på pladespillere har overrasket os. Da vi begyndte at sælge dem i 2011, var det med et lille udvalgt sortiment i den lave ende af prisskalaen. I 2018 havde vi svært ved at følge med på den konstant stigende efterspørgsel. I dag er pladespillere i den dyre ende af prisskalaen også langt mere efterspurgte, end de billige er det, fortæller Frederik Nielsen fra AvXperten og fortsætter:

- Hen mod julesalget kunne vi slet ikke følge med. Vi måtte desværre melde udsolgt flere gange i både oktober, november og december.

Fakta

IFPI Danmarks seneste tal afslører, at vinylpladerne faktisk er en endnu større indtægtskilde end selv streamingtjenesten YouTube. Ifølge den seneste opgørelse stod YouTube for en indtjening på 17 mio. kr., mens vinylpladerne kunne fremvise en indtjening på imponerende 21,4 mio. kr.

CD’ernes andel af musikbranchens indtægter er over en fireårig periode faldet fra 33 % til 6,5 %, mens vinylpladerne er gået fra 1,4 % til 3,9 % i den selvsamme fireårige periode (Kilde: Musikselskaber 2017).

AvXperten beskæftiger 70 mand og er lokaliseret i Grenaa. Her sendes der dagligt tusindvis af pakker med alt fra antennestik til pladespillere til kunder over hele landet.

Odense Internationale Plademesse løber af stablen den første lørdag i april for 66. gang og allerede igen den første lørdag i oktober.