Skagbo og frederikshavner indtager Koncerthuset DR med koncertværk inspireret af vikinger og nordisk mytologi

KOMMUNEN: Netop i dag mandag har frederikshavneren Mathias Madsen Munch premiere på sit seneste koncertværk ”Vardlokkur”, der omhandler nordisk mytologi og vikinger.

Premieren løber af stabelen i Koncerthuset i DR og med sig på scenen har han skagboen Martin Haumann.

Første gang deres veje mødtes var på Frederikshavn Gymnasium, men de har faktisk aldrig samarbejdet før.

- Da jeg skulle komponere koncerten ”Vardlokkur” stod det ret hurtigt klart, at musikken skulle være noget helt anden, end det jeg traditionelt komponerer. Nutidens mest populære vikingebands er klart i den hårdere genre, så derfor gik jeg på jagt efter trommeslagere i mit netværk, der havde stor erfaring inden for netop heavy-musikken.

Valget faldt hurtigt på Martin Haumann, der har været på adskillige europaturneer og spillet med internationalt anerkendte heavy-bands som Myrkur, Afsky og Mercenary – men det er første gang, han står på scenen i en interaktiv koncert som denne.

- Vardlokkur har været et megafedt projekt for mig at være en del af. Jeg har kunnet påvirke musikken med min erfaring samtidig med, at jeg synes vikinger jo er for nice. Det er desuden en spændende udfordring at skulle spille en karakter på scenen, der har direkte interaktion med publikum, siger Martin Haumann.

I Vardlokkur spiller han rollen som Bjørn, der er landsbyens stærkeste kriger, og dyrker den nordiske mytologi.

Mathias Madsen Munch spiller også med i værket og indtager rollen som Trygve, der er kirkens tro tjener, så det står klart, at de to musikere har noget forskellige verdensopfattelser i koncerten. Akkurat som i det virkelige liv, hvor Martin er uddannet rytmisk trommeslager med ekspertise inden for den hårde rock, mens Mathias er uddannet filmkomponist med særlig forkærlighed for den klassiske musik.

Nu mødes så frederikshavneren og skagboen i en musikalsk kamp for at redde selve jorden fra undergang – Ragnarok.

Musikken og teksterne til Vardlokkur er skabt af Mathias Madsen Munch, med støtte fra Statens Kunstfond målrettet elever fra 1-4 klasse.

Det er hans andet værk som huskomponist i DR Musikariet – denne gang udviklet sammen med designer Jim Lyngvild, der har kendt som en af Danmarks mest engagerede vikinger.

Udgangspunktet for værket er Vølvens Spådom. Vølven som karakter er vikingetidens powerkvinde – en troldkvinde, der var i direkte kontakt med guderne.

”Vardlokkur” har været under udvikling siden DR Musikariet i 2018 besluttede sig for at den næste store satsning skulle være vikinger – og den beslutning har vist sig at bære frugt.

Flere end 6.000 billetter til de kommende 16 koncerter er revet væk, så spillestederne i København, Ringkøbing, Herning og Viborg må melde alt udsolgt.

- I år er Herning vores mest nordlige destination, men vi håber naturligvis på, at vi i nær fremtid kan bringe Vardlokkur til Det Musiske Hus i Frederikshavn eller Kappelborg i Skagen, når vi tager på turne i 2020, siger Mathias Madsen Munch.

Frem til torsdag 7. november afvikles i alt otte udsolgte koncerter i DR Koncerthuset og så skal Vardlokkur ellers på første turne.

Ligesom komponistens øvrige koncerter er der lagt vægt på en stor grad af interaktion med publikum.

DR Musikariet excellerer netop i at udvikle koncerter, der tager publikum aktivt med sig ind i koncertoplevelsen.

Med ”Vardlokkur” medvirker publikum som body-percussionister og skal på lige fod med ensemblet, øve sig i at mane ånder frem.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...