MINDE: Monument afsløres på Paradiskajen på lørdag

FREDERIKSHAVN: Scandinavian Stars danske støtteforening har i mange år kæmpet for at få et mindemonument, der skal markere brandkatastrofen på færgen i 1990, hvor 159 passagerer omkom.

Nu er monumentet en realitet, og på lørdag skal den afsløres på Paradiskajen i Frederikshavn - tæt ved Læsøfærgen. Det var her, at Scandinavian Star i sin tid havde base.

- Det er en vigtig dag for Frederikshavn, og branden på Scandinavian Star er en vigtig del af Frederikshavns historie, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen (S).

Det formodes, at en eller flere ukendte gerningsmænd natten til 7. april 1990 antændte ild på færgen Scandinavian Star, som var på vej til Frederikshavn fra Oslo.

Men færgen nåede aldrig frem til Paradiskajen, og den tragiske gåde er stadig ikke opklaret.

Som en lindring

- 26. september vil ofrene fra Scandinavian Star endelig - som en lindring på smerte og afmagt - få et mindemonument i Frederikshavn. Endelig har overlevende og pårørende noget til fælles, som man kan opsøge og mindes ved, siger formanden for Scandinavian Stars danske støtteforening, Mike Axdal.

Årsdagen for katastrofen er 7. april, men højtideligheden blev dengang aflyst på grund af corona.

Selvom smittetrykket stadig er højt i Frederikshavn, har Scandinavian Stars danske støtteforening dog valgt at gennemgøre arrangementet denne gang.

- Vi tager selvfølgelig ansvar, og vi har indhentet alle tilladelser. Deltagerne skal have armbånd, og vi lukker kun cirka 350 mennesker ind, som alle får stole at sidde på. Desuden vil vagter sørge for, at der ikke kommer uvedkommende ind, fortæller Mike Axdal.

Højtideligheden begynder klokken 12. Og udover en række taler, vil der også være musikalske indslag.

Det er Jens og Margrethe Withs Fond, som har betalt for mindesmærket, og det er støtteforeningen, som er arrangør af højtideligheden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...