Unge, der har haft svært ved at få uddannelses- og arbejdslivet skubbet i gang, får målrettet hjælp i nyt projekt.

FREDERIKSHAVN: Det er en ret konkurrencepræget tid vi lever i. Det mærker vi alle sammen. Der skal præsteres, og man kan være sikker på, at resultaterne bliver målt og vejet. Slår man til, skal det nok gå, men har man af den ene eller den anden grund problemer med at leve op til kravene, begynder besværlighederne.

Mange unge oplever, at det kan være problematisk at få fodfæste i et moderne samfund. Skolen stiller forventninger til dem, forældre gør det samme, og de fleste har også selv ambitioner, det kan være svært at indfri. Så ramler det for nogen.

Syv kommuner er med

I Frederikshavn Kommune er man i øjeblikket en del af Socialstyrelsens satsning, der bærer navnet Projekt Efterværn. Seks andre kommuner er med, og de har hver især deres individuelle projekt. I Frederikshavn er Center for Arbejdsmarked og Center for Familie gået sammen om at lave en efterværnsenhed for unge. Vel at mærke unge, der har været anbragt eller har haft støtte- kontakt person op til det fyldte 18. år. Og det er der brug for, siger projektleder Vivi Beyer Vendelbo:

- Meningen med det nye projekt er, at alle unge i den her gruppe automatisk får efterværn. Det er for at dæmme op for, at de unge falder ned mellem to stole i overgangen fra barn til voksen. Der havde vi tidligere et problem, og vi syntes, det gav god mening at lave en enhed, hvor den hele den unges sag ligger hos en enkelt rådgiver. Der er tale om et paradigmeskift, og i mine øjne er det en styrke, for vi kan se alle mulighederne i arbejdet med den unge.

Hos Ungeenheden under Frederikshavn Kommune er man også begejstret for projektet. Afdelingsleder Mia Nikolaisen ser mange fordele i, at den unge ikke skal løbe spidsrod mellem mange forskellige socialarbejdere:

- I Projekt Efterværn sker der det, at den unge har én sagsbehandler at forholde sig til, og det er den sagsbehandler, der alene arbejder med at finde ud af, hvilken vej der er den rigtige for den unge. Det kan handle om social støtte eller tilbud efter beskæftigelsesreglerne, så den unge på sigt kan kvalificeres til at stå på egne ben, forsørge sig selv og blive en god samfundsborger. De unge får en samlet palet hos en enkelt person.

Behov for målrettet indsats

Det var Frederikshavn Byråd, der i sin tid vedtog, at der var grund til at gøre en mere målrettet indsats for de unge. Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, socialdemokraten John Karlsson, synes også, at indsatsen tidligere har været uden struktur:

- Det er en mere håndholdt indsats, man laver nu. Det drejer sig jo om unge, der er lidt på grænsen, og vi må erkende, at vi tidligere har mistet nogle på vejen. Det er blandt andet derfor, vi har ændret aldersgruppen fra 18 til 23 år. Det giver mulighed for at følge den unge i længere tid, og man kan hjælpe på en anden og mere generel måde, når man samler indsatsen hos én person. De bliver ikke bare en del af jobcentret, der er nogen, der koncentrerer sig om lige præcis den aldersgruppe.

Gode resultater på kort tid

Projekt Efterværn tog sin begyndelse i december i 2018, men på trods af den kort levetid, så har det givet pote, mener projektleder Vivi Beyer Vendelbo:

- Vi har allerede gode historier at fortælle, hvor det er lykkedes at få unge i gang med gode uddannelser. Mange af de unge, der er med i projektet, er jo børn af systemet, og de er trætte af at skifte sagsbehandler ofte. De er trætte af mennesker, der vil dem det godt, men fordufter, og så kommer der en ny. Hos os er det anderledes. Vi mandsopdækker den unge, og det virker.

Og mandsopdækning handler om helt lavpraktiske ting, siger Vivi Beyer Vendelbo:

- Vi har eksempelvis rådgivere, der ringer til den unge for at høre, om han eller hun er stået op. Vi kan fylde mange fine ord på, men det handler om at være nærværende og til stede. Det handler om at gøre en forskel med en indsats, der er ret praktisk. Det er de små ting, der tæller, og det er de små ting, der gør forskellen.

Ungeenhedens afdelingsleder, Mia Nikolaisen, er helt på linje med det synspunkt:

- Rådgiveren eller sagsbehandleren sidder ikke bare bag et skrivebord og har kontortid. Man ringer om morgenen, eller man træner kendskabet til offentlig transport med den unge, og det fungerer ret godt.

Når alt kommer til alt, drejer Projekt Efterværn sig om at få givet de unge en bedre start på deres arbejdsliv, end tilfældet har været tidligere. Det er til gavn for den unge selv, men det har også positive effekter for Frederikshavn Kommune, synes Vivi Beyer Vendelbo.

Plads til nytænkning

- Projektet giver mulighed for at nytænke nogle ting. Det har der været behov for. Vores store håb er, at hvis vi gør noget nu, mens den unge er klar, så får vi ikke en længere social sag på sigt. Hos os er responstiden kort, og det boner allerede ud med gode historier. Vi tager hensyn til den enkelte, for man kan ikke putte de her unge i kasser. De passer ikke ind.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...