Og gerne med stegt kylling eller frikadeller

KOMMUNEN: 2010’erne har budt på mange madtrends fra nordisk madrevolution og vegetarbølge til proteinhype og LCHF.

Men faktisk har det ikke præget de nordjyske ganer, for vi spiser stort set de samme retter som for fem år siden, viser nye tal fra Arla.

Stegt kylling, lasagne, pasta med kødsovs og frikadeller er fortsat i top fem over mest populære retter på hverdagsmenuen i Region Nordjylland.

Men der sker ændringer på andre områder af vores madvaner.

Vi har netop forladt 10’erne, da vi hoppede ud af år 2019 og ind i år 2020.

Tal fra befolkningsundersøgelser udarbejdet i 2015 og 2019 for Arla viser, at beboerne i Region Nordjylland har haft mere eller mindre de samme livretter de seneste mange år.

I 2015 var stegt kylling og frikadeller i top tre over nordjydernes hverdagsfavoritter, og det er de også i 2019.

Noget tyder på, at de mange nye madtrends ikke får os til at ændre på de velkendte retter, når aftensmaden skal på bordet i hverdagene.

- Det overrasker mig ikke, at hverdagsfavoritterne fortsat er de gode, gamle klassikere.

- For selvom de nye madtrends fylder meget i magasinerne og på madblogs, så er det svært at slå de traditionelle retter af pinden. I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og inspiration til at prøve nye, eksperimenterende retter, og så tyr de fleste af os til den velkendte lasagne eller stegte kylling, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

At vi er vanemennesker, når det kommer til mad, bakkes op af opskriftsvisningerne på arla.dk.

I 2014 bestod top 5 over mest søgte madopskrifter af kartoffelsalat, boller i karry, kartoffelsuppe, svensk pølseret og lasagne.

I 2019 er top 5 præcis den samme med undtagelse af lasagne, som nu er blevet overhalet af en meget gammel klassiker - nemlig forloren hare.

To af årtiets markante madtrends har været det store fokus på økologi og proteinholdige fødevarer, som mange danskere tog til sig. Men de nye tal fra Arla viser, at begge trends er på tilbagetog.

I 2015 mente knap en tredjedel af danskerne, at sund hverdagsmad er rigt på protein.

Da det blev målt igen i 2019, var det kun 13 procent af danskerne, som fandt det vigtigt, at sund hverdagsmad er rigt på protein. Det samme gør sig gældende for økologi.

Her svarede hver fjerde dansker i 2015, at de gerne vil spise mere økologisk.

Det gjorde sig kun gældende for 17 procent i 2019.

Det er ifølge Tove Færch et tegn på, at de fleste madtendenser kommer og går:

- Det er interessant at se, at især økologi ikke prioriteres lige så højt af danskerne længere, nu hvor det har været så populært i mange år. Den danske madkultur ændrer sig hele tiden, og at økologi ikke længere er den mest populære tendens kan blot være et tegn på, at der er andre trends, der fylder mere i danskernes bevidsthed lige nu.

- Det betyder ikke nødvendigvis, at vi spiser mindre økologi, siger Tove Færch.

Top fem over beboerne i Regions Nordjyllands hverdagsfavoritter i 2019

1. Stegt kylling: 59 procent

2. Frikadeller: 55 procent

3. Pasta med kødsovs: 54 procent

4. Lasagne: 50 procent

5. Gryderet: 44 procent

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...