Tradition: Verdensballetten ved Den Tilsandende Kirke finder sted mandag 15. juli og billetsalget er startet

SKAGEN: Det er 13. år i træk at en række internationale balletstjerner kommer til Skagen for at danse foran Den Tilsandede Kirke. Ballerinaer og solodansere fra to af verdens mest prestigefulde kompagnier, The Royal Ballet of London og Statsballetten i Berlin, giver sammen med danske operasangere og musikere forestilling i klitterne ved Skagen.

Programmet indeholder helt nye trin skabt specielt til Verdensballettens forestilling.

I år har man bedt den unge danske balletdanser og koreograf Tobias Prætorius om at skabe en ny ballet. Tobias Prætorius har trods sine kun 22 år allerede markeret sig stærkt. Han er som danser tilknyttet Den Kgl. Ballet i København, men har også skabt egne koreografier til bl.a. til Den Kgl. Ballet, Kammerballetten og andre produktioner. Netop nu er han i USA hvor han arbejder med The Washington Ballet.

Det er en vigtig del af Verdensballettens DNA at kunne favne bredt, at gøre finkultur til folkekultur, at gøre forestillingen ved Den Tilsandede Kirke til en kulturel folkefest.

- Det er vigtigt for os at komme publikum i møde og præsentere vores forestilling i øjenhøjde hvor alle kan være med,” siger Jens-Christian Wandt, verdensballetten initiativtager og leder.

- Vi er selvfølgelig stolte når både dronningen, statsministeren og den franske premierminister er blandt publikum, eller når vi tiltrækker gæster fra både Kina, Japan og andre fjerne egne, alene pga. vores kunstneriske kvalitet. Men vi er også stolte når vi ser at der blandt publikum er mennesker som aldrig før har oplevet ballet eller opera, som har fået lyst til at se hvad det her er for noget – og som efterfølgende har fået lyst til mere og kommer igen år efter år. Så er missionen ligesom lykkedes.

Fra filmoptagelser til Skagen

Verdensballettens kunstnerisk leder, solodanser ved The Royal Ballet of London Steven McRae, har til årets forestilling samlet et hold af internationale ballerinaer og solodanser fra England, Australien, Amerika, Italien, Korea, Tyskland og Ukraine, stjerner som til daglig danser på de store scener i London, New York, Paris, Milano, Tokyo, Moskva og som i Skandinavien kun kan opleves hos Verdensballetten. Steven McRae har netop afsluttet optagelserne til filmatiseringen af musicalen Cats som får verdenspremiere i London til december. Her spiller han rollen som katten Skimbleshanks og får på lærredet selskab af bl.a. Judi Dench, Ian McKellan, Jennifer Hudson og Taylor Swift.

Gravid ballerina

Verdensballettens Prima Ballerina, ukrainske Iana Salenko, er gravid og skal her til foråret føde sit andet barn. Men ikke desto mindre har hun meddelt at hun er klar til at gå på scenen når Verdensballetten danser i Skagen til sommer.

- Jeg har prøvet det før så jeg ved hvad det kræver, jeg tør roligt love at jeg klar og 100 % fit når vi går på scenen, siger Iana Salenko.

Operaen er også med

Årets operasanger bliver den danske sopran Denise Beck. Hun er uddannet i Wien og bor til daglig i Berlin. Hun er fast gæst på en række af Europas førende operahus, har bl.a. sunget i Wien, München, Amsterdam, Oslo og Moskva. I Danmark er hun fast gæst på Det Kgl. Teater, Den Jyske Opera og har sunget med alle de danske symfoniorkestre. I denne sæson har hun på Operaen i København sunget rolle som Adele i operetten Flagermusen.

- Jeg glæder mig meget til at skulle synge med Verdensballetten til juli. Det bliver en kæmpe fornøjelse at være med, at opleve så dygtige dansere og musikere, at mærke publikums glæde og begejstring. Jeg er sikker på det bliver en fabelagtig tur”, siger Denise Beck.

Skagen – her begyndte det

Skagen er arnestedet for Verdensballettens forestillinger. Det var her det hele begyndte i 2008, det er Skagen Verdensballetten føler er fundamentet for det hele. I 2018 så over 16.000 publikummer Verdensballettens ni forestillinger fordelt over hele landet. Fra Skagen i nord til Ribe i syd, fra Agger i vest til Klampenborg i øst. Gennem tiden er det blevet til næsten 60 forestillinger – og ikke en eneste aflysning pga dårligt vejr.

- Det er selvfølgelig mere held end forstand at vi endnu ikke har måtte aflyse en forestilling, men det siger også noget om at det danske sommervejr ikke er helt så dårligt som vi tænker det” – siger Jens-Christian Wandt. – Det tætteste vi er kommet på en aflysning, er at vi har måtte ændre lidt i rækkefølgen, inddrage en pause eller droppet det sidste nummer fordi det begyndte at regne, men en egentlig aflysning har vi aldrig været ude for.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...