Folkemusikprisen gik til engelske Oysterband, som var meget glade for den første pris, de nogensinde har fået i udlandet

SKAGEN: Torsdag aften modtog engelske Oysterband Folkemusikprisen 2019 ved Skagen Festival, en pris som blev overrakt for 25. gang. Og man er ikke i tvivl om at prisen betyder noget for sanger og frontfigur John Jones, da vi møder ham nogle timer deres koncert i Skagen Kultur- og Fritidscenter.

- For det første blev vi meget overraskede og er stolte over, at være blevet en del af den flotte række af prismodtagere, som har fået prisen såsom Dubliners. Men vi er også glade for, at vi får netop i denne tid, hvor Brexit fylder så meget og grænserne lukkes. For vi står for det modsatte. Vi har optrådt i 35 forskellige lande og går ind for åbenhed mellem mennesker og mellem landet. Man kan møde mennesker fra andre lande på to måder: Med had, som mange fra Brexit-bevægelsen og lignende nationalistiske bevægelser i andre lande gør. Eller med en åbenhed og en tillid til hinanden. Man kan sagtens elske sit eget land og egen kultur uden at hade andres, understreger John Jones.

Første udenlandske pris

Oysterband har modtaget mange priser i England men det er første gang nogensinde, at de har fået en pris i udlandet. Det er stort.

- Tænk at vores tekster er ikke på jeres modersmål og alligevel er vores musik i jeres hjerter. Men Danmark og Skagen har også en stor plads i vores hjerter. Faktisk har Ian Telfer skrevet en sang om Skagen ”Northern Lights”, som blev til efter vi var ret fulde en nat ude på Grenen, siger John Jones med et smil.

De er også stolte over begrundelsen for, at Folkemusikprisen på 20.000 kroner og et kunstværk, går til dem.

Her står der blandt andet, at de aldrig lader sig sætte i bås og gennem 40 år har henrykket musikelskere fra Indien til Skagen over Afrika og Nordamerika.

- Vi var del af en keltisk bølge, som åbnede døre for os og andre bands. Vi har netop oplevet, at være del af et musikalsk fællesskab og vi håber, at unge musikere vil få den samme oplevelse og modtagelse. Men det kan jeg være i tvivl om, fordi landene lukker sig selv. Derfor er Folkemusikprisen og at vi får den et modsvar på denne lukkethed. Vi og Skagen siger: Lad de musikalske grænser være åbne.

De får også prisen fordi de med stædighed og vedholdenhed har holdt fast i at gøre tingene på deres måde og udtaler sig om kontroversielle politiske emner.

- Som for eksempel i den højaktuelle ”My country Too,” hvor tidens opportunistiske politikere får en svada med på vejen, hedder det i motivationen for, at Oysterband skal modtage Folemusikprisen 2019.

Oysterband har spillet rigtig mange gang i Skagen. Den første gang var i 1993, og koncerten torsdag aften 2019 var den 15. gang Oysterband spillede i Skagen.

- Vores fans hjemme i England spørger os nogen gange. Hvad er det med jer og Danmark?

- Tag og rejs til Danmark og find ud af det. I vil som os opleve, at folk forstår jer, I har samme humor og er på bølgelængde med folk fra Danmark, siger John Jones.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...