Nordjyderne bliver de første i norden, der kan behandle patienter med hjerneblødning og blodpropper i hjernen med helt nyt apparatur

KOMMUNEN: Når man arbejder med lidelser i hjernen, er tid en særdeles afgørende faktor. Jo hurtigere, man kan lave behandlingen, jo mindre er risikoen for mén.

Nu og fremover vil patienter i Nordjylland opleve en hidtil uset nøjagtighed og hastighed, når de skal behandles for hjerneblødning og blodpropper i hjernen.

Aalborg UH har nemlig installeret en ”Artis ICONO”, som er en helt ny generation af røntgenudstyr, der bl.a. kan lave CT-lignende optagelser og samtidig med hjælpe med at placere mikroinstrumenter sikkert i blodbanen i hjernen.

Derved sparer man patienten for at skulle igennem åben kirurgi.

- Det er uhyre vigtigt at have maksimal og præcis visualisering af kar og hjernestrukturer med højeste billedkvalitet, når vi taler om akut behandling af strukturer af 1-3 mm størrelse. Derfor er vores nye angiografi-udstyr et stort skridt på vejen til den bedst mulige behandling af vore patienter. Vi får også nu, for første gang, muligheden for at undersøge- og behandle patienten i én og samme arbejdsgang – til stor fordel for patienten, siger specialeansvarlig overlæge Svetlana Rudnicka.

Producenten Siemens Healthcare A/S har indtil videre kun lavet få eksemplarer af Artis ICONO – og den eneste i Norden står altså på Aalborg Universitetshospital.

Apparaturet består af et avanceret loftophængt og gulvbaseret røntgensystem, der arbejder synkront sammen og giver lægen et 3D billede af, hvad der sker i hjernens blodkar.

På en storskærm kan lægen følge hele procedureforløbet, så man på en sikker måde kan behandle patienten.

- Det er state-of-the-art. Vi kan forkorte proceduretiden og mindske den tid, patienten er i narkose. Begge dele har stor betydning for forbedring af patientsikkerheden, som er vores topprioritet – og samtidig får vi optimal billedkvalitet og 3D-visualisering af komplekse strukturer i hjernen, siger afsnitsledende radiograf Monica Mejer.

Teknisk Afdeling har knoklet dag og nat for at få systemet sat op og klar til patienterne, som nu kan nyde godt af det avancerede udstyr.

Dermed er Aalborg Universitetshospital klar til også at anvende fremtidens behandlinger, når de bliver tilgængelige hen ad vejen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...