Mette Stenbroen er atter tilbage i hverdagen efter to uger i en tunboble i et lystfiskereventyr

SKAGEN: - Helt vildt. Det ypperste jeg kan opleve med mit fiskeri. Et kæmpe adrenalinkick.

Øjnene gløder og smilet er kæmpestort. Mette Stenbroen er i gang med at fortælle og er atter tilbage i de to fantastiske sensommeruger, hvor hun og hendes mand Anders Wolff oplevede deres livs eventyr. De fangede ikke en, ikke to, men tre kæmpe tun på 330 kg, 330 kg og en lidt mindre på 228 kg. 330 kg svarer altså til fem kvinder af 65 kilo, og sådan en krabat fangede de de på den allerførste dag. Efter næsten tre timers kamp med den store fisk. Faktisk fik de også en fjerde fisk på krogen, men den slap væk igen.

Fra 25. august til 7. september levede de i en tunboble. Alt drejede sig om tunfiskeri.

- På vores arbejde havde vi meldt ud at "tun trumfer alt". Det betød, at var det vejr til at komme ud fiske, ville vi ikke komme på arbejde på den dag. Og tænk sig, der blev ni fiske dage ud af 14 mulige. Det sker stort set aldrig her i Skagen.

I alt blev der fanget og mærket 91 tun i de uforglemmelige sensommerdage.

Mette Stenbroen og Anders Wolff var blandt de både, som forskningscentret DTU Aqua havde godkendt til at fange tun, så forskerne kunne få dem mærket med en gps-sender og derefter sætte tunen ud igen. Derefter skal forskerne følge de i alt 91 mærkede tuns vej rundt i havene det næste års tid. Gps-senderne er konstrueret til at løsne sig fra tunen efter et stykke tid.

Det er ikke lovligt at fange den blåfinnet tun i danske farvande. Fra 1920’erne til 1960’erne blev der fanget masser af tun i Kattegat og Øresund. Herefter forsvandt de, formentlig på grund af overfiskeri ikke bare i Danmark og Sverige, men også i Atlanterhavet og Middelhavet. Skagen var et af de steder, hvor der blev landet mange tun, og Mettes farfar var med til at fange tun den gang.

De senere år har danske fiskere observeret flere og flere tun i Skagerrak, og årets ekspedition til tun-stimerne er ganske tæt og nord for Skagen.

- Båden med forskerholdet bestemte, hvor vi skulle fange tun, så vi var på forskellige positioner mellem 6 og 15 sømil nord for Skagen. ( En sømil er 1,8 km), forklarer Mette Stenbroen.

Tunen kom aldrig ombord på Mette Stenbroen og Anders Wolffs båd, så et billede af fisken ved siden af de stolte lystfiskere, findes desværre ikke.

- Når vi havde fanget tun blev den gaffet. Det er en særlig krog, som fisken ikke tager skade af. Derefter trak vi den i to tove hen til mærkebåden. Tunen svømmede således helt hen til slisken, for en tun skal altid være i bevægelse ellers dør den, forklarer Mette Stenbroen.

Der var mange både på vandet 30-35 både fra hele Danmark og 14 svenske både. Alle sammen frivillige, som ligesom Mette Stenbroen og især hendes mand Anders Wolff havde sørget for at investere i det rette udstyr, blandt andet et særligt stærkt forfang, som Anders Wolff selv havde konstrueret.

- Dagen startede så med vi tog ud og fangede de makreller, som vi brugte til at lokke tunen til at bide på. Derefter gik selve tun- fiskeriet i gang. Det var ikke alle, der var så heldige som os, nogle både fangede slet ingen tun. At vi så fik tre mærkede og faktisk mistede den fjerde, er helt utroligt. Det bliver ikke større.

Spørgsmålet er så om Skagen ligesom i Caribien skal være det nye lystfiskeeldorado? I Caribien er det ikke unormalt, at lystfiskere betaler 100.000 kroner for at komme ud og fange de store og velsmagende fisk. I Caribien kan de blive op til 500 kilo, mens de i Middelhavet er meget mindre 60-70 kg.

Tun er i Skagerrak i få uger i sensommeren, når vandet er varmt. Så det vil blive en ganske kort sæson, og formentlig meget forskellig fra år til år. Skagerak er ikke Caribien, og til sammenligning fangede forskerholdet 18 tun på 14 dage i 2017.

- Det er ikke bare lige at sejle ud med gæster, man skal have grejet og båden skal vær godkendt til passagerer. Men jeg ved, at der er folk i branchen, som laver guidede ture i Danmark og som er klar til at chartre deres båd ud til tunfiskeri.

Mette Stenbroen påpeger også, at Danmark for det første ikke har en tun-kvote.

- Og hvis vi fik en tunkvote, så er det ikke sikkert, at den ville gå til lystfiskere, erhvervsfiskere ville også være interesseret. Tun er blandt andet efterspurgt til sushi.

Men efter tuneventyret ved Skagen har fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) meddelt, at Danmark har kastet sig ind i kampen for at få en andel af den samlede kvote på 28.000 ton blåfinnede tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet - hvoraf EU sidder på cirka halvdelen.

- Det kunne da være så fedt for Skagen, hvis der igen blev fanget tun, og for mig kunne vi sætte dem ud igen. Fangsten er det, jeg som lystfisker er vild med. At kunne fange noget af det allerstørste indenfor min hobby lige uden for Skagen. Nu spiller jeg ikke golf. Men det må være som at få hole in one. Dem fik vi så fire af.

Hvis du vil se Mette Stenbroen og Anders Wolff fange tun og se det fantastiske syn af en kæmpe flok tun springe henover den spejlblanke havoverflade, så kan du gå ind på facebook på Mette Stenbroens billedarkiv og se den video, som hun har lavet. Du kan også klikke her.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...