Skagen Bio byder inden for til rendyrket Mozart

SKAGEN: Det er en opera, der har bud til stort set alle aldre og alle mennesketyper, Skagen Opera-Bio byder på fredag aften i næste uge, nemlig Mozarts Tryllefløjten.

Operaen er fra 1791, og den blev uropført på Theater an der Wien blot to måneder før Mozart døde. Og siden er den blevet opført utallige gange.

Tryllefløjten er en opera med både eventyr med kæmpeslange og fuglemennesker, der er en kærlighedshistorie med prins og prinsesse, men også en fortælling af de store, om meningen med livet og om vores evige søgen efter viden, indsigt og sandhed.

Her er de skarpt optrukne kontraster mellem lysets og mørkets kræfter, mellem godhed og ondskab, visdom og uvidenhed, civilisation og primitivitet.

På den ene side vismanden Sarastro og på den anden Nattens dronning – og mellem dem den søgende Tamino, der naturligvis efter svære prøvelser får sin Pamina, ligesom tjeneren Papageno trods alle sine ufuldkommenheder får sin Papagena.

Tryllefløjten er et syngespil fra tiden lige efter den franske revolution, som også spøgte i de hidtidige Mozart-opførelser i Skagen Opera-Bio, Figaros Bryllup og Don Giovanni fra 1780erne. Men nu er sproget ikke længere hoffets italienske, derimod Mozarts eget tyske.

Opera med fortæller

I opførelsen under Salzburger Festspillene i fjor, sommeren 2018, har instruktøren Lydia Steier tilladt sig at flytte handlingen til perioden lige før 1. Verdenskrig og som noget radikalt nyt indlagt en fortæller, den østrigske skuespillerlegende Klaus-Maria Brandauer, der som bedstefar læser historien op for sine tre børnebørn, mens handlingen udspiller sig som et farverigt eventyr med cirkusindslag.

Men Wiener Philharmonikerne er stadig i orkestergraven i det Store Festspilhus, og arierne forbliver de samme, som Nattens dronnings hævnsang med sine markant høje C´er, og Sarastros ”O Isis und Isiris” eller ”In diesen heiligen Hallen”.

Taminos Tryllefløjte og Papagenos klokkespil slår magien an i dette tidløse mozartske mesterværk, der fra starten blev en succes blandt alle Wiens sociale lag.

Forrestilingen 15. november begynder 19.30, men allerede 19.15 giver Henning Dochweiler en introduktion til den.

Billetter til forestillingen kan, som altid med billetter til biografen, købes på biografens hjemmeside og i billetsalget.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...