SKAGEN: Et gammelt kastanjetræ må nu lade livet, da der er en faretruende risiko for, at det kan vælte ned over Drachmanns Hus.

- Det er et smukt træ, men når valget står mellem at redde huset eller at redde træet, så er der jo ingen tvivl om, hvilken vej beslutningen går, siger Gorm Gregersen, teknisk chef i Skagens Kunstmuseer. Holger Drachmanns kunstnerhjem på Hans Baghs Vej i Skagen har siden 2014 været en del af Skagens Kunstmuseer.

Sagen er, at kastanjetræet har vokset sig stort i en afstand af blot en meter fra Drachmanns Hus, der også er kendt som ”Villa Pax”. Skagens Kunstmuseer har bedt en skovbrugsekspert om at vurdere træets tilstand og risikoen for, at det enten vælter eller at der brækker store grene af. Ifølge ekspertvurderingen er træet ramt af råd i stammens længderetning, så træet lettere vælter i storm. Det kan medføre betydelige skader på huset, eller på mennesker, hvis de er så uheldige at opholde sig under træet.

- I værste fald kan der altså ske alvorlige personskader, og i et sådant tilfælde er det som udgangspunkt træets ejer, der har ansvaret, når risikoen er kendt, understreger Gorm Gregersen.

Da træet står på husets sydside, kaster det om sommeren en skygge ind over bygningen, hvilket fører til en permanent fugtbelastning og dermed risiko for svampeangreb.

- Men den største og mest akutte risiko er, at træet i den næste storm kan vælte, og det ville jo være en dramatisk ulykke, fremhæver Gorm Gregersen.

Træet er ikke fredet, så det er ikke nødvendigt at søge om tilladelse til fældningen.

Præcis hvor gammelt træet er, kan man ikke vide med bestemthed, men lokalhistorikeren Hans Nielsen, der også er medlem af bestyrelsen for Skagens Kunstmuseer, har et bud.

- Ganske vist er der ingen billeder, hvor man samtidigt kan se kastanjetræet og Drachmann selv. Men ved at sammenligne forskellige gamle fotografier kan man godt slutte sig til, at det må have været et ungt træ, da Drachmann boede i huset med sin tredje hustru Soffi, siger Hans Nielsen. Holger Drachmann døde for 112 år siden.

Museets butik er i forbindelse med en trædrejer, der muligvis kan bruge træet som råmateriale til at lave nogle spændende genstande med relation til Holger Drachmann. Om denne plan lykkes vil dog først blive afgjort, når træets beskaffenhed efter fældningen kan undersøges nærmere.

Selve træfældningen er berammet til at finde sted i slutningen af februar eller begyndelsen af marts.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...