I 25 år har der været tog til tiden på Kvissel Station. Ihvertfald på loftet af stationsbygningen, hvor Frederikshavn Model Jernbane Klub holder til, og det skal selvfølgelig fejres. Det sker lørdag den 16. november, hvor klubben inviterer alle interesserede til jubilæumsreception i selskabslokalet på Kvissel Station fra klokken 10 - 12, og der serveres lidt godt til ganen.

Efter receptionen er der Åbent Hus fra klokken 12 - 15 ved det store modelbaneanlæg på 1. salen. Også her er alle velkommen til at se det fine anlæg i drift og få en hyggelig ”tog-snak” med klubbens medlemmer.

Frederikshavn Jernbane Klub har for tiden 18 medlemmer, der mødes hver onsdag aften året rundt i klubbens lokaler på Kvissel Station. Et passende sted i det rigtige miljø for en togklub. Kvissel Station åbnede i 1871 som holdested. I 1877 blev den forfremmet til station, da den nuværende stationsbygning blev bygget. I 1982 lukkede DSB stationen men fortsatte som trinbræt for regionaltogene. Frederikshavn Kommune overtog bygningen efter DSB og solgte den videre til foreningen Kvissel Station. I dag fungerer den historiske bygning som byens kreative hus med forskellige arrangementer såsom foredrag, kunstudstillinger, musikarrangementer og meget mere. Herudover huser bygningen som nævnt Frederikshavn Model Jernbane Klub samt Kvissel Trædrejere. Bygningen rummer også festlokale til 70 personer.

Togklubben råder over hele 1. salen, der 30 meter lang og 6 meter bred, så der er god plads til at opbygge flotte miljøer fra Vendsyssel. Klubben lægger stor vægt på, at landskaber og bygninger er så autentiske som mulige fra tiden omkring år 1900 og frem. Lige nu er baneanlægget bebygget med stations-og bymiljøer fra Kvissel, Tolne, Frederikshavn, Sæby, Hjørring, og der arbejdes på et større anlæg med udgangspunkt i Hirtshals Havn og Station.

Herudover er Skagensbanen med stationerne Skagen, Ålbæk, Jerup og Standby opbygget med module enheder, der kan flyttes til udstillinger andre steder.

På baneanlægget er der 100 meter skinner i størrelsesforholdet 1:87, og langs disse er landskaber og byer opbygget. Da der ikke kan købes færdige samlesæt med huse, stationer og andre bygninger samt landskaber fra Vendsyssel, er alle modeller håndlavede ud fra originale tegninger. Lokomotiver og vogne er medlemmernes egne, som de medbringer til klubaftenerne.

Det er en alsidig hobby at være medlem af togklubben. Mange interesser er til stede. Der er det tekniske med blandt andet elektronik til togene, sporskifter, lys med mere. Bygning af autentiske huse og landskaber med træer og buske, og alt skal se ud som i virkeligheden.

Det er Ove Christensen, der er initiativtager til togklubben. Interessen fik han gennem sin svigersøn, og sammen inviterede de til et offentligt møde for at se, om der var andre, der var interesserede i modeljernbaner. Til opstartsmødet kom 47, og heraf var der 30, der gerne ville være med i en togklub. Det blev starten til Frederikshavn Model Jernbane Klub, der i begyndelsen havde midlertidige lokaler på Frederikshavn Tekniske Skole. Allerede året efter blev det muligt at få større og bedre lokaler på Kvissel Station.

I alle 25 år har Ove Christensen været formand og sammen med den øvrige bestyrelse, Jørgen Reitzel som næstformand, Per Jørgensen, kasserer, Mogens Pedersen, sekretær, Bjarne Christensen bilagsfører og Alexandra Borch som bestyrelsesmedlem, skaber de en hyggelig klub med en godt socialt samvær. Her er alle velkommen, og klubben har medlemmer fra hele oplandet: Åsted, Hirtshals, Hjørring, Lendum, Løkken, Lyngså og flere andre steder.

Se flere fotos fra Frederikshavn Model Jernbane Klub på vores elektroniske udgave lokalavisenfrederikshavn@nordjyske.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...