Er vejen gået forbi museumscaféen Anchers Café i sommer, har man ikke kunnet undgå at bemærke de flotte kager, der bliver serveret fra caféen. Caféen, der også er berømt for den meget roste æggekage og de smukke idylliske omgivelser, har i år ladet sig inspirere af Anna Anchers farverige univers og fremstillet kunstneriske kager til gæsterne. Caféen hører ind under Skagen Kunstmuseer og ligger i Saxilds Gaard ved siden af Anchers hus.

Skagen Onsdag mødte kvinden bag de lækre kager. Susanne Søvndal, en dejlig sommerdag i haven bag Anchers Café, hvor hun har kontor ude i det fri, når vejret tillader det. Vi fik en snak om caféen, kunst, Anna Ancher og hvor interessen for mad og kagefremstilling kommer fra.

Susanne Søvndal er fra Holstebro, men er nu bosiddende i Aalbæk på femte år. Hun er faglært dyrepasser fra Aalborg Zoo og har arbejdet i Danmark og England med dyr, formidling og træning.

Men i 2017 tog livet en ny drejning, hun blev ansat ved Det Grå Fyr. Men allerede året efter blev hun tilbudt stillingen på Anchers Café og Butik. Her er hun nu café-leder og ansat i museets butik om vinteren.

Mad interessen stammer fra barndommen.

- Jeg er autodidakt i madkunsten og har altid interesseret mig for madkulturen. Det stammer fra min barndom, hvor jeg har fået det med mig videre, både det saltede og søde køkken. Kan huske fra helt lille at være med til at sylte agurker over til at røre en mayonnaise, til at være med til at slagte et får og partere det på køkkenbordet, fortæller Susanne Søvndal.

Susanne Søvndals kunnen indenfor bagekunsten har også bragt hende til Den Store Bagedyst på tv i 2017, hvor hun sammen med sin bror Jesper, medvirkede i en speciel Jule og Nytårs udgave af bagedysten i 2 udsendelser. Dog vandt de ikke finalen, men Susanne fik mere blod på tanden til mere og at gøre sin hobby til sit arbejde.

Kagerne, der serveres i caféen, er inspireret af malerier fra Anna Anchers hånd. Da hun er ansat om vinteren i museets butik og blandt andet sælger postkort med Anna Anchers malerier trykt på, kom inspirationen fra maleriet ”En pige i sommertid” til at sammensætte Lagkage med skovbær mousse og tørrede blomster.

Anna´s breve

En anden inspirationskilde fik hun ved at læse gamle breve fra Anna Ancher og en veninde. Her beskriver Anna sin køkkenhave med radiser og hvordan de forskellige urter spirede. Hun beskrev, at de havde været ude og plukke jordbær, som Helga sad og spiste og var rød om hele munden. Derved opstod idéen med Rødgrødskage med vaniljebund.

- Det er især farverne og stemningen, jeg overfører til kagerne, f.eks. er Kaffelagkagen inspireret af Anna Anchers selvportræt – dybe mørke farver, med et touch af varme fra hendes blik og kinder, fortæller Susanne. Sidste år fandt vi opskriften på Anna Anchers Æblepie og den serverer vi også i caféen.

- Grundstammen til en god kage skal være i orden, med gode råvarer, økologiske, smør og god dansk piskefløde. Man skal have en ”wauuw” oplevelse både med smagen og det visuelle og så skal kagen være godt afstemt i syre og sødme, er Susanne Søvndals råd. Et andet råd i det søde køkken er at smage sine ting til med salt og lidt citron. Vi har desuden kage som er glutenfri og sukkerfri, da det bliver mere og mere efterspurgt.

Caféen, der har sølvmærket i økologi, har også frokosttilbud og her fås blandt andet den berømte æggekage i 2 versioner, hvoraf den ene er en vegetar udgave.

- Vi prøver at følge tonerne af huset med den gamle stil og mormor-hyggen. Der skal være tradition og gode råvarer med det lidt klassiske og så økologiske, pointer Susanne Søvndal, som gerne vil rose personalet for sit arrangement og fremstillingen af de mange tilbud i caféen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...