Kunstmuseerne skal i gang med Krøyers maleri Fra Københavns Børs, så snart udstillingen lukker ned

KOMMUNEN: Et af P.S. Krøyers største og mest kendte malerier skal nu gennemgå en konserveringsproces, som sikrer, at kunstværket holdes i god stand de næste mange årtier.

Det drejer sig om billedet ”Fra Københavns Børs”, der blev færdiggjort af Krøyer i 1895.

Lige siden har det været hjemmehørende i den gamle børsbygning på Slotsholmen i København.

Ejeren af maleriet er erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som i de seneste tre måneder har udlånt det til Skagens Kunstmuseer.

Børsbilledet er blandt hovedattraktionerne på udstillingen ”Mesterværker – Krøyer på bestilling”, der lukker søndag 8. september efter at have været sommerens store trækplaster på Skagens Museum.

Skagens Kunstmuseers konserveringsværksted har fået overdraget opgaven med at konservere og sikre det store oliemaleri for eftertiden. Igennem en glasrude kan processen løbende følges af besøgende på Skagens Museum.

Siden museets store ombygning i 2015 har offentligheden på den måde fulgt med i en lang række konserveringsprojekter, både af værker i museets egen samling og – som i det aktuelle tilfælde – opgaver, som private ejere af kunstværker har tildelt museets værksted.

- Konserveringen af Krøyers børsbillede er den hidtil største opgave for vores konserveringsværksted, og vi glæder os meget til det spændende arbejde med maleriet.

- Både for os og for publikum bliver det fascinerende at følge konserveringen af værket i løbet af de kommende måneder, siger Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer, der udover Skagens Museum består af kunstnerhjemmene Anchers Hus og Drachmanns Hus.

I Dansk Erhverv er der tilfredshed med, at det berømte værk kommer under kyndige hænder, inden det vender tilbage til stampladsen i børsbygningen.

- Det er en oplagt mulighed for at få det betydningsfulde maleri konserveret. Værket er en væsentlig del af den danske kulturarv, som vi har pligt til at beskytte og værne om, så fremtidige generationer også kan få glæde af det. Det er helt oplagt at konserveringen finder sted på Skagens Kunstmuseer og vi glæder os til at følge processen siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Konserveringsprocessen, som er lagt i hænderne på Skagens Kunstmuseers konservator Christine Løvdal, består af tre faser: undersøgelse, rensning og udbedring.

Efter hendes vurdering er maleriet grundlæggende i en stabil tilstand, men det bærer naturligt nok præg af et mangeårigt ophold i et lokale midt i en storby, og foruden en gennemgribende rensning er der også mindre skader, som skal udbedres og en guldramme, som trænger til en kærlig konservator-hånd.

- Vi kan se, at maleriet på et tidligere tidspunkt har været retoucheret, og der er foretaget enkelte små reparationer på lærredet.

- Nu gælder det om at fjerne overfladesnavs og pletter, så motivet og farverne fremstår helt skarpe igen. Dernæst kan der blive tale om små reparationer, også af den prydramme, der hører til maleriet, forklarer Christine Løvdal.

Arbejdet forventes afsluttet inden årets udgang, hvorefter maleriet bliver sendt tilbage til København.

P.S. Krøyers ”Fra Københavns Børs” fra 1895 er malet med oliemaling på et lærred, der måler ikke mindre end 259 x 414 cm. Det forestiller et møde blandt spidserne i datidens erhvervsliv.

Blandt de 50 portrætterede personer er serieiværksætteren C. F. Tietgen, chokoladefabrikanten Christopher Cloëtta, Magasin du Nord-stifterne Th. Wessel og Emil Vett samt finansmænd som Isak Glückstadt, Martin Henriques og Moritz Levy.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...