Lars Sørensen er især stolt over at blive indstillet af direktøren for sin bank

SKAGEN: Lars Sørensen fylder 27. januar 24 år. Det vil sige, at da han købte S440 Sofie Lykke i 2017 var 22 år, og er dermed Skagens yngste fiskeskipper. Det synes hans bankdirektør i Skagen er så godt gået, at han har indstillet fiskeren til årets Iværksætterpris, som han vandt torsdag 17. januar i forbindelse med Vækst og Vilje arrangementet i Frederikshavn.

- Jeg er beæret over, at lige præcis direktøren i min bank Allan Kastor Andersen, Nordjyske Bank, synes jeg har gjort det så godt, at han har indstillet mig. Så må han jo synes, det går nogenlunde.

Allan Kastor Andersen har også en anden kasket på, som formand for erhvervsforeningen i Skagen, der er en del af Frederikshavn Erhvervsråd. Det er netop i den egenskab som formand for erhvervsforeningen, at han kan indstille driftige erhvervsfolk fra Skagen til både Vækst. og viljeprisen og Iværksætterprisen.

I indstillingen står der:

- 23-årige Lars Sørensen er født og opvokset i Skagen. Siden han var 10 år gammel, var han med sin far på havet. Som 14-årig købte Lars en jolle for at sætte garn. I 2011 søgte han ind på Fiskeriskolen og nogle år senere tog han skippereksamen i 2014. Undervejs har den unge, driftige skagbo haft hyre på forskellige fartøjer med trawl i Skagen til en hyre på et større garn-fiskefartøj fra Vestkysten.

Købte for to år siden

I 2017 købte han sit eget fiskefartøj S440 Sofie Lykke og kan i dag bryste sig af at være Skagens yngste fiskeskipper.

Lars har haft modet til at gå efter sin drøm og handle på den. Han har trods sin unge alder sparet en halv million kr. op for at kunne erhverve sig den tyve tons store kutter, mens han har fået hjælp af andre i fiskerierhvervet til den øvrige finansiering.

Udover båden har han overtaget kvoter på blandt andet hummer, torsk og rødspætter. Med foden på eget dæk sætter han kursen mod fiskepladserne, hvor der fiskes jomfruhummer, torsk og rødspætter. Lars Sørensen er med kutter Sofie Lykke (opkaldt efter Lars’ søster) et godt eksempel på et ungt menneske, der bliver i området for at skabe en forretning, som forventes på sigt at medføre nye investeringer. Med dette afsæt indstilles den unge skipper med kutter Sofie Lykke til Iværksætterprisen 2018, skriver Lars Sørensens bankdirektør.

Næsten 7 millioner

I indstillingen står der ikke, at Lars Sørensen har investeret 6,8 millioner kroner til at købe kutter og fiskekvoter. For at få sit eget. De fleste penge er lånt i banken.

- Og da jeg så manglede et mindre beløb fik jeg hjælp af en erfaren fisker fra Skagen Erik Batman Rasmussen.

Han lånte Lars Sørensen de penge, som gjorde at købet gik i orden, så ham skylder prismodtageren også en tak.

Handlen gik i orden 6. januar 2017, og ombord på Sofie Lykke er også Lars Sørensens far Bent Sørensen på 55 år.

- Min far har fisket siden, han var 16 år og det er gennem ham, jeg har fået lysten og interessen for fiskeriet.

Lars Sørensens far har altid haft hyre, og ikke selv været skipper som sin søn.

- Men for mig var det en drengedrøm at få mit eget. Mens jeg arbejdede på andre fartøjer tjente jeg så godt, at jeg kunne lægge penge til side.

Kvoterne koster

Da han så hørte, at ejeren af S 440 var interesseret i at sælge og han havde interessante kvoter, var det tid for skagboen til at leve drengedrømmen ud.

- Det dyreste var ikke at købe kutteren, det var kvoterne, der kostede millionerne, fortæller Lars Sørensen og siger, at skibet kostede ham omkring 1,5 million kroner.

At få finansieringen på plads var svært, siger Lars Sørensen ærligt og er derfor glad for at der var folk i Skagen, der stolede på, at han ville klare den.

Han bakker også selv op om erhvervet i byen og lander altid fangsten på Skagen Fiskeauktion.

- Selvfølgelig vil man gerne støtte sin egen by, men for mig handler det om, at vi får de bedste priser for vores fisk i Skagen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...