Torsdag aften var omkring 50 erhvervsmennesker og medlemmer af Skagens Venner, samlet til et unikt foredrag på Skagen Harbour Hotel, med en af Danmarks ypperligste indlægsholdere og videns-mennesker, inden for IT, robotteknologi, kunstig intelligens og den digitale udvikling, Preben Mejer.

Han lagde ud med at tale om den tredje storebølge i IT anvendelse, som handler om kunstig software baseret intelligens. Softwarerobotter, der udfører opgaver, hurtigere og mere perfekt end os mennesker.

Preben Mejer kom i foredraget også ind på hvad kunstig intelligens vil betyde for fremtidensarbejdsmarked? Hvad sker der, når robotter og software robotter kombineres, så vi får super robotter? Hvordan ser fremtiden ud for de fysiske robotter og for software robotterne.

The Post Digital Era

Preben Mejers emne for aftenen kaldte han for The Post Digital Era og han gav deltagerne et indblik i den digitale fremtid der, uanset om vi kan lide det eller ej, vil komme og som vi bliver nødt til at forholde os til. Preben Mejer viste eksempler på noget af det der allerede er her og som vi måske ikke tænker så meget over i hverdagen, samt nogle af de ting som kommerinden for en overskuelig og nær fremtid.

Preben Mejer gjorde stoffet forståeligt ved at komme med eksempler på det som er i vente – som f.eks. intelligente call-center-robotter, som lærer af deres fejl og som hurtigere end et menneske, kan løse problemer for de kunder som ringer ind.

Mange jobs forsvinder

Konklusionen på denne digitale udvikling var at den ikke kan stoppes, men at den har konsekvenser, både de positive og de som kommer til at rokke ved den måde vi arbejder og som vil udfordre vores etik og moral.

Da der i fremtiden ikke er behov for det samme antal mennesker til at løse opgaverne, ligesom en række jobfunktioner i fremtiden ville blive løstlangt mere effektivt, af kunstig intelligente robotter, betyder det at vi skal være mere end forandringsparate og vi skal have bragt vores uddannelsessystem up-to-date, hvilket det bestemt ikke er nu, da vi uddanner folk til jobs som ikke vil findes i fremtiden. Vi skal sikre relevant efteruddannelse af alle medarbejdere og vi bliver nødt til at tænke over om jobs skal forsvinde, blot fordi der er teknologi der kan gøre det bedre, hurtige og billigere. Der kan være jobs, som giver værdi og særlig livskvalitet til de mennesker som udfører dem og besparelsen, effektiviteten kan hurtigt blive overdøvet af de menneskelige og økonomiske konsekvenser, der kan opstå, hvis disse job fjernes. Robotterne kommer, men vi har det moralske og etiske ansvar.

Preben Mejer lagde vægt på at vi har et ansvar for at det er mennesker som i sidste ende skal træffe beslutningerne og lave vurderingerne, så man sikrer at det der sker, også er etisk

og moralsk forsvarligt, samt styret af os selv og ikke af maskiner i fremtiden. Robotterne skal lære det grundlæggende af mennesker og de kan som udgangspunkt kun det vi lærer dem, så derfor stiller det høje krav til dem som ”underviser” robotterne.

Vores indflydelse på dét, at vi som mennesker stadig bevarer det moralske og etiske ansvarfor de beslutninger og processer som robotterne i fremtiden vil udføre, kan f.eks. være ved at sikre at vi vælger folk ind i det politiske system, som oprigtigt vil medvirke til at sikre dette.

Ydermere kunne man forestille sig at fremtidens uddannelser også havde dette aspekt med, som et vigtigt element.

Foredraget gav et rigtig godt billede, på godt og ondt, af den teknologiske udvikling vi er i fuld gang med og Preben Mejer formåede at give en til tider ret underholdende gennemgang af udvikling og tendenser, krydret med helt konkrete eksempler.

Både i pausen og efterforedraget, var der masser af snak og ikke mindst spørgsmål til Preben Mejer, som han hudløst ærligt besvarede.

Om Preben Mejer

Preben Mejer er af Computerworld kåret til en af Danmarks ti mest indflydelsesrige IT personer og af Børsens Nyhedsmagasin valgt til mest nyskabende danske ITpersonlighed.

Han er uddannet boghandler, ville egentlig læse psykologi, men brugte i stedet sin tæft for menneskevæsenet til forudsigelse af PC’ens indtog og stiftede Danmarks første og største leverandør af PC’er, DanaData. Startede senere Danmarks dengang største internetvirksomhed, TDC Internet.

Siden 2000 har Preben været involveret i teknologi-orienterede venture-aktiviteter gennem IVS – det nuværende Northcap partners, hvor Preben sidder i Advisory Board. Northcap venture er udpeget til en af verdens 100 førende IT investerings selskaber.

Han er flerdobbelt prismodtager, blandt mange andre Civiløkonomernes CIVI pris for indsatsen med at udvikle Århus-regionen, Ivækst prisen for enestående indsats for dansk iværksætteri.

Preben Mejers fokus i dag er trends, formidling og venture. Preben Mejers speciale er at fange trends fra IT og teknologi-grænselandet, og hjælpe andre med at omsætte dem til handling.

RadrLab er da også meget passende navnet på Prebens seneste aktivitet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...