Johanna er en af de i alt otte, der medvirker i kunstprojektet 100% FREMMED?

SKAGEN: Kunstprojektet 100% FREMMED? har de seneste tre år rejst landet rundt og portrætteret 250 borgere med flygtningebaggrund.

Undervejs har projektet været i Skagen og portrættere otte skagboer med flygtningebaggrund.

Disse Skagen-portrætter udgør nu en vigtig del af den afsluttende udstilling på Kunstcentret Silkeborg Bad, hvor alle 250 portrætter i tekst og foto for første gang udstilles samlet.

Udstillingen åbner 12. oktober og lukker 15. december.

Udstillingen er skabt af Metropolis – Københavns Internationale Teater og fotograf/kurator Maja Nydal Eriksen og har været på danmarksrejse med støtte fra Nordea-fonden.

Udstillingen huses, både indendørs og udendørs, af KunstCentret Silkeborg Bad, hvis bygninger fungerede som flygtningelejr i 1980’erne.

Portrætterne i Skagen er skabt ved havnen og stranden. Skagen Havn er Danmarks største fiskerihavn, hvor mange flygtninge og østeuropæere i dag yder et uundværligt bidrag til fortællingen om Danmark som fiskeri- og søfartsnation.

På portrætterne går deltagerne i dialog med den lokale identitet og kunsthistorie, hvor skagensmalerne i særlig grad har malet billedet frem af danskeren som sømand, søhelt og fisker.

På ujdstillingen kan man blandt andet møde Yubernis Vivas - Johanna, der er en 28-årig enke fra Colombia, som kom til Danmark i 2004 og opholdstilladelse samme år.

- I Colombia levede vi i konstant frygt og turde næsten ikke lægge os til at sove. Vi vidste aldrig, hvad der kunne ske i løbet af natten. Om der kom nogen, som ville slå os ihjel.

- Da jeg var 21, blev min mand dræbt af oprørsgrupper i den over 50 år lange væbnede konflikt mellem Colombias svage regering og stærke, narkotikafinansierede militser.

- eg flygtede med min halvandet år gamle søn Edinson til nabolandet Ecuador. Men det er et land, hvor menneskerettigheder dagligt bliver overtrådt, og vi søgte derfor om at få asyl i et fredeligt land, mens vi opholdt os midlertidigt hos en bekendt.

- En dag fik jeg brev om, at FN’s kvotesystem havde bestemt, at familiens fremtid skulle være i Danmark. Efter et kort ophold i Aalborg fik vi tildelt en bolig i Skagen.

- I Skagen er vi fuldstændigt trygge. Når jeg tænker tilbage på livet før flugten, har jeg svært ved at huske noget godt.

- Der var altid krig og utryghed. Det eneste gode var vejret. Altid varmt og solrigt, selv om vinteren.

- I Skagen nyder jeg til gengæld roen og stilheden. Til hverdag er der ikke tid til så meget. Skoledagen på VUC inklusiv transport er 10 timer, og så er der lektier.

- Efter to år på sprogskole i Frederikshavn taler jeg så godt dansk, at jeg er startet på VUC, og mit mål er at læse til sygeplejerske. Edinson, som nu er otte år, går i skole i Skagen, og vi trives begge i den lille by, hvor vi har fået flere lokale bekendte, blandt andet gennem kirken, fortæller Johanna.

Det er første gang, der samles så omfattende et materiale om og af flygtninge i Danmark.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...