Krydstogtsæsonen set med detailhandlens øjne

SKAGEN: Med over 40 anløb af krydstogtskibe har Skagen haft besøg af flere tusinde gæster i år. Det sidste skib er stævnet ud fra Skagen havn og byen skal til at se tilbage på sæsonen 2019.

Sådan en flåde af skibe med så mange besøgende har selvfølgelig indvirkning på detailhandlen i byen.

Nogle forretningstyper er mere populære end andre. Nogle har tjent meget, andre lidt.

Vi har taget pulsen på seks tilfældige forretninger og hørt deres mening om handlen i år.

Det er en tilfreds butikschef Helen Meincke fra Matas, der fortæller om krydstogt sæsonen.

- Det har været spredt med salg, nogle har købt, mens andre er inde for at sammenligne priser med skibets, siger hun.

Er Skagen sidste havn på turen, købes der mere. Der sælges lige fra creme, parfume til læbepomade og solcreme. Vi har haft mange japanere og mexicanere i butikken. Vi håber på, at der kommer ligeså mange skibe næste år, og gerne flere, siger Helen Meincke.

- Vi er ikke i tvivl, når der er krydstogtskib inde med de mange busser og mennesker i gadebilledet, siger Susanne Laursen fra Laurentius Skagen.

- Generelt har vi ikke megen handel fra de gæster. Selvfølgelig falder der en lille smule af, det er bare ikke ligefrem proportionelt med den mængde af gæster der kommer.

- Køkkenredskaber er nok ikke det mest oplagte at tage med hjem, da større og tunge ting giver problem, når de skal flyve på returrejsen.

Vi fungerer også som en slags turistguide, og selvfølgelig skal vi hjælpe der. Af nationaliteter er der mange engelsktalende og især sydamerikanere er meget interesseret i byen. Vi møder mange søde og sjove personer og kan få en snak, nærmest en invitation til at besøge deres land, siger Susanne Laursen.

Gitte Nordmann, leder af Foldens Hotel og Skagen Hotel, ser positivt på krydstogterne.

- Vi har ikke så meget salg, men de elsker at komme ind og få kaffe og kage.

Vi servicerer dem og håber de kommer igen, hvis de får en god behandling i Skagen. Mange synes det er en fantastisk by at komme til. De søger det ægte Skagen og kan godt li´ den historie der følger med. Så alt i alt er det godt for byen, siger Gitte Nordmann.

- Det er gået godt i år. Vi har haft fint salg og vi tager gladeligt imod krydstogtgæsterne, siger indehaver Peter Andersen, Vinspecialisten.

- Hvis Skagen er sidste havn på turen, købes der generelt mere til at tage med hjem. Vi sælger lidt af hvert i butikken og ting der står Skagen på, er et hit.

- Vi ser det som et positivt besøg og så giver det penge til byen, fortæller Peter Andersen.

Butikschef Charlotte Larsen fra Josephine fortæller, at der ikke har været den store fremgang angående gæsterne fra krydstogterne.

- Vores lokale kunder føler at krydstogtgæsterne fylder for meget i butikken. Generelt er australiere og englændere høflige og køber gerne lidt, mens det er modsat med sydamerikanere. Vi bruges meget som turistvejvisere og brug af vores Wi-fi, siger Charlotte Larsen.

Lisbeth Thomsen fra Skoæsken siger om krydstogtsæsonen.

- Hvis vi var blevet spurgt sidste år, havde vi nok sagt, at de var til gene for butikken. Men vi må tage det i os i år. Der har været et godt salg og der spørges efter danske varer.

- Det danske mærke Glerups hjemmesko har solgt godt og er meget efterspurgt, også på verdensplan. Mange gæster synes Skagen er en dejlig by, med de små gule huse, og så er der rent i Skagen, kommenterer de.

- Vi har haft nationaliteter fra Mexico, Canada og sydeuropæere. Fælles er at de godt kan lide at høre historien bag Skagen og Danmark, og er især imponeret over vores gratis skolegang og gratis lægehjælp, fortæller Lisbeth Thomsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...