SKAGEN: Rotary Skagen aftenklub og Rotary Danmark’s hjælpefond har doneret kr. 12.000 til mejeriprojekt i Mongoliet som Arkitekter uden grænser og Mejerifolk uden grænser står for.

Arkitekt Jörg Kerchlango, der er bosiddende i Skagen og er medlem af begge grupper, har været i Mongoliet for at holde opsyn med projektet, som han har tegnet.

Jörg Kerchlango er udannet ingeniør og arkitekt er født i Østrig. I 1970 flyttede han til Danmark og var ansat på arkitektskolen i Aarhus 1970-2014, hvor han bl.a. var grundlægger og leder af afdelingen for bygningskunst C.

I 2005 flyttede han til Skagen.

Han har stået for rigtig mange industriprojekter i Danmark, Norge, Thailand, Vietnam, Kina, Japan, Sydafrika, Sudan, Eucador, Venezuela, Saudi Arabien, Syrien, Iran, Mongoliet og andre lande.

I Skagen har Jörg Kerchlango været arkitekt på industribygningen på havnen Elektromarine.

Mejeribygning i Mongoliet

Projektet er et pilotprojekt og formålet er at forhindre afvandring fra landdistrikterne til landsbyerne.

Formålet er at uddanne unge mennesker til mejerister og muliggør livsgrundlaget for nomader.

Projektet er støttet af både danske, mongolske og internationale institutioner gennem flere år.

De foreninger, som Arkitekter uden grænser arbejder sammen med, er Mejeriteknologer uden grænser, National Dairy, Development Bord of Mongolia og Sarlagiin Saighan Khising, et kooperativ af narmadiske hyrder i Khovsgol i provinsen Khatgal.

Byggeriet ventes at være afsluttet i foråret 2020.

På besøg i Mongoliet

I juni besøgte Jörg Kerschlango projektet i Mongoliet.

At rejse til og på de kanter er ganske udfordrende. Forsinkelser i flytrafikken på 7 timer eller en hel dag, er ikke unormal og er man tæt ved sit mål, tror man, så går den vilde jagt i timevis i firhjulstrækker.

Man bor i nomadernes traditionelle hus, deltager i deres måltider, skåler i vodka og føler sig meget velkommen, selvom kommunikationen er lidt sjov en gang imellem. Jo senere på aftenen des bedre står det til med forståelsen. Man kan godt vænne sig til at spise ged på 7 forskellige måder. Ikke alt smager som islandsk sweater i regnvejr.

Man lærer en del om deres årtusinde gamle kultur, lige fra før Djengis Khan til i dag. Ganske få taler engelsk, men man kan alligevel gøre sig forståelig. Befolkningen er dyb taknemmelig for den støtte, som Rotary har givet. Det har betydet meget for dem. Man føler det kan nytte at gøre noget, og gøre noget så nyt som at danne en andelsforening og satse på uddannelse. Man er ikke ladt alene i denne hårde kamp om overlevelse i yderområderne, hvor mange bliver fristet til at søge lykken i Ulaanbaatar, hvor de går til i druk og elendighed.

Jörg Kerchlango prøver nu at styre projektet hjemmefra.

Der er meget god kontakt med myndighederne og til lokale personer, både Mongoler og udlændinge, som bor på stedet og hjælper til.

De sidste materialer til komplettering af bygningen er indkøbt og færdiggørelsen af mejeriet påregnes at være afsluttet i foråret 2020.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...