14 dages nedlukning koster, men erhvervslivet i Frederikshavn må ikke efterlades på perronen, siger borgmester

KOMMUNEN: Erhvervsdirektøren i Frederikshavn Kommune frygter for konkurser ovenpå tvangsnedlukningen af vores kommune.

De virksomheder i Frederikshavn Kommune, som i to uger har været forhindret i at løse opgaver uden for kommunen, har fået aflyst alle deres ordrer, fordi de ikke kunne levere.

Nu er kommunegrænserne åbne igen, men ordrerne er tabt.

De bliver udført af konkurrenter fra kommuner, der ikke har været lukket ned.

Samtidig med åbningen er alle hjælpeordninger ophørt.

Det betyder, at Frederikshavns virksomheder står med hele lønudgiften, men der er ingen ordrer og heller ingen indtjening.

Med den tilstundende jul kan det let vare til efter nytår, inden der kommer indtjening igen.

Og den vil sandsynligvis være på et lavere niveau, for virksomhederne skal nu vinde kunderne tilbage fra de konkurrenter, som de i mellemtiden har indgået kontrakter med.

- Den skæve nedlukning og den bratte genåbning, hvor hjælpepakkerne ophørte øjeblikkeligt, har voldsomme konsekvenser. Regeringen efterlader de nordjyske virksomheder med store tab.

- Det gælder i særlig grad virksomheder inden for den maritime industri, bygge- og anlæg samt hotel- og restauration.

Jeg frygter, at vi vil se mange fyringer og virksomheder, der går konkurs, siger erhvervsdirektør Niels Bay Christensen.

Han sekunderes af adm. direktør Peter Krogh Nymand fra VMS Group.

- Vi er ikke en virksomhed, man bare kan slukke og tænde for og så forvente, at alting bare kører. Under nedlukningen har vores kunder været nødt til at finde andre leverandører, og det vil tage tid at vinde dem tilbage.

- Der er en stor regning, der skal betales, og hvis ikke politikerne finder en løsning, er der kun VMS Group og medarbejderne til at betale den, understreger Peter Krogh Nymand.

Også på Scandic The Reef er man hårdt ramt.

Således betyder eksempelvis tabet af EM-kampene i Frederikshavn et betydeligt omsætningstab for hotellet.

- At lukke et erhverv ned kan gøres med et fingerknips, men at starte det op igen og køre i ny retning tager lang tid. Jeg driver hotel med konferencer, restauranter og badeland.

- Massive annulleringer rullede ind blot få timer efter nedlukningen.

- Da Nordjylland lukkede op igen, stod jeg med en næsten tom ordrebog. Bookingerne var tabt – både i nedlukningsperioden og lang tid frem, ja endda bookinger i jul og nytår.

- Det tager tid at få nye bookinger ind. I en lang periode vil jeg have fulde lønudgifter, men næsten ingen indtægter, siger general manager Marianne Bredevang.

Og erhvervslederne bakkes op af deres borgmester, som tydeliggør, at erhvervslivet rettede ind ligeså snart der kom ekstra anbefalinger og restriktioner - selvfølgelig i forventning om kompensation.

- Det er klart, at statsstøtteregler skal overholdes, men man må se på andre ordninger og muligheder, så erhvervet ikke efterlades på perronen. Og det har jeg gjort erhvervsministeren opmærksom på, siger Birgit Hansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...