Bibliotekernes nationale event Readathon er muligheden for i 24 timer – helt uforstyrret, at dele sin lidenskab for at læse og kunne fordybe sig i yndlingslitteraturen – præcis som dem, der gamer til LAN-party. Det var der 25 unge i alderen 10-16 år fra skoler i Frederikshavn Kommune, der havde meldt sig til i uge 42.

Magasinet i kælderen under Frederikshavn Bibliotek havde i et helt døgn fået tilført en ekstra dimension a la læsehule, da 25 læseglade børn og unge rykkede ind for at ”begrave” sig i en vidunderlige verden af fiktion, gys, humor, venskab og meget meget mere. Fælles for dem alle er, at de elsker at læse en god bog, og så er der vel ikke noget bedre, end at kunne gøre det (næsten) helt uforstyrret i 24 timer.

Forstyrret blev de nemlig ind imellem. Fire medarbejdere fra biblioteket – Camille, Louise, Iben og Mette havde sammen planlagt et program, hvor deltagerne naturligvis fik lov til at læse løs, men ind i mellem blev de også udfordret med sjove konkurrencer, der selvfølgelig relaterede sig til litteraturen.

Dejligt at fordybe sig

Deltagerne havde hver især indrette små ”huler” – sammen eller hver for sig, og så blev der hygget igennem med bøgerne - i en grad, så man næsten kunne føle den dybe koncentration, der blev udvist for den valgte litteratur.

Freja Dalgaard Nielsen på 11 år er glad for fantasygenren. Hun har tilmeldt sig sammen med sin skolekammerat Klara. Pigerne går på Dybvad Skole, og de synes, det var så hyggeligt sidste år, og har helt sikker fået deres forventninger indfriet denne gang, så de er klar til at komme igen til næste år.

10-årige Tinus B. Holm fra Ålbæk Skole var den ene af seks drenge. - Jeg forsøgte at holde mig vågen, men ved tretiden kunne jeg ikke klare mere, erkender Tinus. Favoritlitteraturen er Manga-tegneserier. Tinus er med for første gang, men han er også klar til at komme igen.

Simone Engelbrecht Jørgensen (13) fra Nordstjerneskolen var én af dem, der nåede rigtig mange ord, for hun var onsdag formiddag i gang med sin 15. bog på et døgn. – Det er så dejligt at få lov til at fordybe sig og slappe helt af med en god bog, fortæller Simone, som er med for første gang, men gerne vil være med igen.

Hjernen bruger meget energi på at læse, og biblioteket havde selvfølge hånd om forplejningen, og der var vist ikke en eneste af deltagerne der protesterede over, at der var pizza til aftensmad. – Det var nogle gigantiske stykker, fortalte to af deltagerne. Biblioteket havde også sørget for snack og sodavand, men de unge kunne selv tage alt det med, de havde lyst til, og de havde vist alle sammen sørget for at pakke en god gang proviant.

I modsætning til aftensmaden, så blev morgenmaden indtaget i dyb stilhed, måske var det trætheden der for alvor meldte sig, eller måske processen med at fordøje alle de læseoplevelser, det var blevet til i løbet af natten.

- Det har været et rigtig fint forløb. Deltagerne var superseje, og selv den sejeste kan få brug for en lille lur, fortæller Iben Jeppesen fra Bibliotek og Borgerservice Frederikshavn. Kun en enkelt af deltagerne holdt sig vågen hele natten, og to deltagere kom pludselig til at savne dem, derhjemme, så de smuttede i løbet af natten, slutter Iben Jeppesen fra Bibliotek og Borgerservice Frederikshavn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...