Foto-dokumentar indfanger fangernes virke - måske i 11-time

ØSTERVRÅ: Fotoudstillingen Ultima Thule hos PixlArt i Østervrå er på én gang smuk natur og pågående virkelighed. Et råt og ærligt billede af fangerkulturen i det nordlige Grønland, som på grund af den globale opvarmning er truet på deres eksistens.

De smukke naturbilleder gør indtryk – men virkeligheden trænger sig på med smeltende isbjerge, revner i havisen, blod fra slagtede dyr og fanger på jagt, der fortæller at det er barsk virkelighed at leve og bo på den yderste kant.

Fotograf Henrik Saxgren har seks gange á hver en måneds varighed opholdt sig hos fangerne i et sjældent fremkommeligt og uberørt område af Grønland.

- Halvdelen af tiden tilbragte jeg i lejre på isen sammen med fangerne, fortalte Henrik Saxgren til lørdagens fernisering foran et talstærkt publikum.

Saxgrens ord gjorde ekstra indtryk, fordi de kom til udtryk lige foran hans række af enestående billeder fra Grønland – både med naturen, men også med nogle af de sidste mennesker, der lever i den grønlandske fangerkultur.

- Jeg viser gerne mine billeder, men af og til kan det være besværligt at få lov. Det oplevede jeg i USA og Frankrig, hvor udstillingen blev afvist, fordi børn ikke må se døde dyr bløde, fortalte Saxgren, der også harmes over storbyaktiviteter, som gør sig til dommer over en fangerkulturs levevis.

Henrik Saxgren oplevede selv på egen krop, hvad det vil sige at leve i pagt med naturen.

- Jeg er en frembrusende person, men jeg opdagede at denne fremgangsmåde viste sig helt ubrugelig, jeg måtte bare lade mig føre med i Thule-tempo, indrømmede Henrik Saxgren.

Fangerne opfører sig ikke som helvedes karle i forsøget på at tage livtag med naturen, nej, de indretter sig efter den, fordi de er dybt afhængige af den.

De jubler heller ikke over at afstanden til arbejdspladsen er skrumpet fra 100 km til 25 km fordi havisen smelter, for det er jo på en måde et symbol på, at deres eksistensgrundlag er ved at rinde ud.

Formand for Vendsyssel Kunstmuseum Troels Bidstrup Hansen holdt åbningstalen, hvor han også citerede fra den bog, som er blevet til på baggrund af Saxgrens billeder.

- Han har med sine billeder forsøgt at skildre forholdene mellem trusler og frihed. Det er måske i sidste øjeblik, at denne kultur dokumenteres, konkluderede Troels Bidstrup med henvisning til billedernes kontrast mellem nedbrydning og livsstyrke.

- Du har endnu en gang bevist dit stjernestatus som dokumentarisk fotograf, lød til anerkendende til Henrik Saxgren.

Ferniseringen blev indledt med sang af grønlandske Maja fra Nuuk, der i øjeblikket er elev på Halvorsminde Efterskole.

Udstillingen kan ses hver lørdag og søndag kl. 11-17 samt alle Påskedagene indtil 30. april. ÅB

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...