KIRKE OG KULTUR: Både menighedsråd og Kulturhus er langt fremme i planerne om et spritnyt hus i bymidten

Kulturhuset i byen er over 100 år gammelt, og har ærlig talt set bedre dage.

Der er således behov for løbende renovering og vedligeholdelse, som er svær at leve op til økonomisk. Dertil er pladsen ved at være trang i forhold til de mange aktiviteter bygningen huser.

Samtidig ønsker Råbjerg Sogn nye rammer for deres praktiske aktiviteter, der i dag foregår i kirkens regi på få kvadratmeter i en lille, utidssvarende bygning ved præstegården i Aalbæk.

Og således har idéen til et helt nyt kulturelt sognehus, opført i kulturhusets have, slået rod hos både menighedsråd, borgerforening og kulturhuset.

- Både menighedsrådet og kulturhuset afholder jo arrangementer af ens karakter. Som eksempelvis sang, musik, foredrag, elevaktiviteter, spisning samt andre folkelige aktiviteter. Derfor mener vi, at der er en synergieffekt at hente til gavn for byens borgere ved at lave et helt nyt hus, forklarer Knud Bilde, formand for menighedsrådet og formand for Aalbæk Kulturhus, Margrethe Vejby.

Sammen med Lotte Wenstrup og Hanne Lind-Bonderup, begge fra menighedsrådet samt Henrik Thomsen fra borgerforeningen, har de dannet en styregruppe, som skal navigere det ambitiøse projekt trygt i havn.

Fremtidssikret fælleshus

Planen er, at menighedsrådet køber kulturhusets grund og herpå opfører det nye sognehus. Det eksisterende kulturhus fjernes, når det nye hus står færdigt, og alle de aktiviteter kulturhuset står for videreføres.

Kulturhuset skal således sidde til leje i sognehuset, og de indtægter kulturhuset måtte få, skal bruges til nye tiltag i foreningen.

- Sognehuset skal være et fremtidssikret fælleshus i byen. Et være- og aktivitetssted for alle interesserede borgere og foreninger i kirkeligt, socialt og kulturelt netværksarbejde. Udover at rumme de aktiviteter menighedsrådet, borgerforeningen, handelstandsforeningen, Raalingen, skolen, kommunen og kulturhuset ønsker at varetage, kan huset desuden lejes ud til konfirmationer og familiefester, lyder det fra styregruppen.

Specielt sammenhold

Arbejdstitlen på projektet er ”Raabjerghus”, og lige nu afventer menighedsrådet grønt lys fra provstiet om at gå videre.

- Vi arbejder med en forretningsmodel og en præcis samarbejdsaftale, så projektet er fremtidssikret, oplyser Hanne Lind-Bonderup.

- Vi tror bestemt på, at processen kan gennemføres, da byen har et helt specielt sammenhold og fællesskab med et stort hold af inspirerende og arbejdsvillige frivillige. Det så man blandt andet i 2015 da Frederikshavn Kommune gav Aalbækkerne mulighed for at udarbejde en landsbyplan. Flere hundrede borgere deltog på forskellig vis i processen. Dette resulterede i arbejdsgrupper, der varetager byforskønnelse og byudvikling. En bålhytte med en stor aktivitetsplads blev opført i plantagen og passes af frivillige. Et akuthjælperkorps, bestående af 20 frivillige borgere, blev etableret, og ydermere er der hvert år et arrangementet ”Hold byen ren”, hvor frivillige samles og indsamler affald rundt omkring i byen, for at holde byen pæn og ren. Alt dette bevidner byens fællesskab og sammenhold, supplerer Margrethe Vejby.

Alle er velkomne

Styregruppen har da også allerede oplevet massiv opbakning fra byen. Her har både foreninger og skolen udvist stor interesse, og planen er at stedet som et fremtidssikret fælleshus skal huse aktiviteter for alle interesserede.

- Det er afgørende for et fælles sognekulturhus, at det er inviterende og nemt tilgængeligt for alle i lokalsamfundet, lyder det.

Og så er der også en vigtig pointe i at slå kirke og kultur sammen.

- Vi flytter jo ned i byen hvor de unge er, og det skal også være et hus, hvor de unge er velkomne. Vi tror på, at den moderne kirke skal rumme mere for at få de unge ind. Og alle vi har mødt synes, at det er en god ide at samle unge, gamle, kultur og kirke, runder Knud Bilde af.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...