Lad daleren rulle og 10-øren falde............

Penge på lommen er altid rare at have - jo flere, desto bedre - også selv om det strengt taget ikke længere er penge af den slags, hvor mønterne kan klirre og sedlerne kan knitre.

Skuespilleren m.m. Jesper Klein (var det vist) skal engang have sagt noget i retning af:

- Det er jo sjovt med penge. Når man har penge, er det som regel på papiret. Men hvis man ingen penge har, er det temmelig kontant...

Kontanter har vi stadig sjældnere - i et af land, hvor en af de mest udbredte sætninger de senere år må være: ”Påbbeløb”, altså ”på beløbet”. Det dækker over, at man betaler sine købmandsvarer på beløbet på kortet.

Når vi endelig taler om penge, griber vi sjovt nok til ord og vendinger for noget, der slet ikke eksisterer mere. Og ikke har eksisteret i årtier.

Ligesom nogle stadig taler om pund i stedet for (to) kilo, findes der stadig danskere, der insisterer på at kalde to-kronen for en daler.

Der bliver ikke flere af dem.

Hverken to-kroner eller dem, der kalder den slags dalere - men de findes.

Til gengæld har vi ikke haft daleren som mønt i Danmark siden 1873 (men trods alt siden middelalderen).

Daleren lever også i talemåder.

Man kan vælge at lade daleren eller dalerne rulle, hvis man har hang til at bruge mange penge.

Og hvis man har det med at spare på de små beløb, men til gengæld dele ødselt ud af de store, hedder det ”spare på skillingen og lade daleren rulle”.

Skilling som mønt blev afskaffet i 1875.

Men du vil vel godt give en lille skilling til næste indsamling, ikke?

Så faldt 10-øren, siger vi, når vi endelig fatter sammenhængen - det er et gammelt udtryk fra dengang, mønttelefoner skulle fodres med netop 10-ører, og når der var forbindelse, tog automaten imod pengene. Så faldt 10-øren (ned eller ind i automaten). Og ja, 10-øren som mønt udgik i 1989.

”Så er der ikke mere for den 25-øre”, står der altid til sidst i ”Disney Show” på DR 1 fredag aften (som oversættelse af ”That’s all, folks”) - og vi har ikke 25-ører siden 2008.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...