Hollænderhuset i Gl. Skagen har Danmarks vel nok flotteste udsigt og vil nu stå på sikker grund i en meget lang årrække fremover

SKAGEN: Et af Danmarks smukkeste og mest eksponerede huse får nu udsigt til en meget lang fremtid på sikker grund.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra ejendomsmægler Ole Bo fra EDC Ole Bo, Skagen.

Det er Hollænderhuset i Gl. Skagen, der i kraft af den nye kystsikring på stranden vil kunne forblive et kendt og smukt symbol på Nordjylland også for kommende generationer.

Hollænderhuset er tegnet i 1917 af den berømte Aalborg-arkitekt Ejnar Packness, der også har slået stregerne til blandt andet Svinkløv Badehotel, og huset er i dag især kendt for at have Danmarks vel nok flotteste 360 graders udsigt. Mod vest er der direkte havudsigt ud over Skagerak helt til Hirtshals. Mod nord er Grenen let at få øje på. Mod øst er Skagen by og Den tilsandede Kirke i synsfeltet. Og mod syd er der en skøn panoramaudsigt over hele idylliske Gl. Skagen.

Den gamle kystsikring på stranden foran Hollænderhuset har efterhånden klaret næsten 70 år med storme og andre udfordringer fra såvel havet som vejret. Men nu bliver de gamle stenbelagte høfder udbygget og renoveret efter en ny metode, der vil gøre beskyttelsen mod elementernes rasen effektiv langt ud i fremtiden.

Hollænderhuset er Danmarks nordligst placerede villa og har en spændende og spektakulær historie. Huset blev bygget under 1. verdenskrig, og beliggenheden højt oppe på en klittop med en fantastisk udsigt var ikke tilfældig, idet de første beboere var det hollandske ægtepar, Carl og Birgitte Berger, der skulle spionere for det krigsførende Tyskland. Carl Bergers opgave var at overvåge skibstrafikken rundt om Skagen og rapportere iagttagelserne via Amsterdam til den tyske hærs hovedkontor i Berlin. Fru Berger sendte efter sigende brevduer sydpå med kodestrimler om halsen.

I krigens allersidste dage blev Hollænderhuset solgt for en slik til konsul Immanuel Stuhr, Aalborg. I dag er det Trip Traps grundlægger, Ib Møller og fru Inger, der er indehavere af Hollænderhuset. Huset er netop sat til salg for første gang siden 1977.

100 års udvikling ved Gl. Skagen

Da Hollænderhuset blev bygget i 1917, lå det tre klitrækker inde i landet. Men tre år senere i 1920 blev havnen i Hirtshals udbygget med en ny dækmole langt ud i havet, og denne mole ændrede markant på strømforholdene så langt væk som ved Gl. Skagen. Det betød, at kystlinjen blev nedbrudt i et hurtigt tempo, og sandet blev ført ud mod Grenen. Godt 30 år senere var Hollænderhuset derfor truende tæt på vandkanten, men havudsigten var til gengæld helt eminent

I 1949 blev der så etableret kystsikring ud for Hollænderhuset. Det skete efter 25 års heftig politisk debat og efter en indædt personlig kamp af den daværende ejer, Immanuel Stuhr, mod Kystdirektoratet. Men resultatet blev, at Skagen Kommune anlagde en kystsikring med blandt andet seks lange høfder ud i havet. De vendte helt rigtigt i forhold til strømningerne i vandet, og da høfderne var opbygget af store sten på den rigtige måde, har de kunnet holde til storme og store bølger i næsten 70 år. Denne kystsikring inkludererede også nedgravede fyrretræs-faskiner og formåede derfor at holde så effektivt på sandet, at Gl. Skagen med årene igen fik en flot sandstrand.

Hollænderhuset overlevede den kritiske periode ved, at der flere år forinden var blevet lagt kæmpestore marksten foran huset, og der i 1949 i forbindelse med anlægget af høfderne blev støbt et nyt fundament helt op under den eksisterende sokkel.

I de seneste år har kystsikringen ved Gl. Skagen trængt voldsomt til vedligeholdelse - ikke mindst efter at juleorkanen Urd i 2017 tog adskillige meter af klitterne og kysten samt et godt stykke af Solnedgangspladsen. En kreds af grundejere i Gl. Skagen valgte derfor at gå sammen om at gennemføre projektet med egen finansiering suppleret med et tilskud fra Frederikshavn Kommune.

Den nye kystsikring strækker sig over 4-5 kilometer af stranden ved Gl. Skagen og går primært ud på at udskifte de tidligere høfder med nye, der er endnu større og længere og er opbygget og stenbelagt efter nogle helt nye og tidsvarende principper. Første etape forventes afsluttet omkring nytår.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...