De frivillige arbejder med at renovere den fine bus fra 1937, så den fortsat kan køre rundt til seværdigheder

SKAGEN: I garagen ved Rudolfs gamle skibs smedje på Vesterbyvej arbejdes der i øjeblikket med at renovere Skagens gamle bus.

Bussen, en BEDFORD WLB 1937 kom til Danmark som chassis, og blev ombygget på J. Ørum-Petersens karrosserifabrik i Herning. Den, som kører er Danmarks eneste bevarede Bedford bus, og den vedligeholdes og køres i dag af frivillige entusiaster, der har dannet et laug omkring den gamle bus, med udgangspunkt fra Kystmuseet i Skagen.

Den gamle bus kører i sommersæsonen fast rutefart med guidede ture i Skagen og havde i 2019 kørt i alt 2.440 kilometer med 1923 passagerer på 132 ture rundt i Skagen.

- Vi er tre der kører med bussen, og så har vi Jens Bay Nielsen der møder op hver mandag og laver forefaldende arbejde, fortæller Svend Erik Olesen, der som mekaniker er med til både, at køre og vedligeholde den.

- Vi elsker at arbejde med bussen, og ikke mindst hygger alle sig med hinanden og en kop kaffe, fortæller Per Mogensen der er fungerende værkfører i garagen.

Bussen er bygget op omkring at træskelet, hvorpå de udvendige plader er sømmet fast og taget er en trækonstruktion, hvor der er spændt lærred ud over, fortæller Henrik Thomsen som også er chauffør og mekaniker på bussen.

- I vinteren 2017 fik bussen en større renovering af dens højre side, og gearkassen blev renoveret med nye lejer overalt, og i 2018 var det venstre side der fik en overhaling.

I år er det så bussens bagdel der er skilt ad og får en gennemgribende renovering.

Det bageste træskelet bliver udskiftes, og her er skibstømrer Orla Johansen en stor hjælp, når der skal laves nyt asketræs-skelet.

- De udvendige plader der skal monteres på skelettet bliver lavet i Frederikshavn, da det kræver både plads og maskiner til, at skære og bukke dem, fortæller Henrik Thomsen.

Også bussens bagtøj og bageste fjedre bliver renoveret og med fire nye dæk så skulle den gamle Bedford fra 1937 gerne være synet og klar når sæsonen starter i maj 2020.

- Vi kan altid bruge flere frivillige der kunne tænke sig, at arbejde med den gamle bus i hyggeligt samvær, så derfor man er velkommen til at kigge forbi i garagen ved den gamle skibs smedje, slutter Henrik Thomsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...