Prismodtager Susanne Jorn gav prøver på sine egne digte og hendes oversættelser af japanske digte

Harpens sprøde klang er ikke hverdagskost i Skagen. Men det var hvad Plesnersalene på Skagens Museum genlød af, da dette års Drachmannlegat blev tildelt digteren Susanne Jorn, der beskriver sig selv som "minimalist".

Susanne Jorn gav prøver både på sine egne digte og på hendes oversættelser af japanske digte, da hun på en musisk-litterær aften i fredags modtog Drachmannlegatet. Det er med 101 år på bagen er en af Danmarks ældste hædersbevisninger i litteraturens verden. Digtene er inspireret af Susanne Jorns nære forhold til Kina og Japan, hvor hun i lange perioder har opholdt sig og lært nogle af landenes førende digtere at kende.

Den musikalske del af aftenen var lagt i hænderne på harpenisten Tine Rehling. Et meget bevidst valg fra arrangørernes side, da Susanne Jorn ofte læser sine digte og eventyr op til akkompagnement af keltisk harpe. I dette tilfælde var det dog Tine Rehlings store harpe, der fyldte museums-salen med klange, som "kan gøre selv en voksen mand blød i knæene" - den formulering kom fra Skagens Kunstmuseers bestyrelsesformand Bjarne Kvist, før han gengav legatudvalgets begrundelse for at give Susanne Jorn det traditionsrige legat.

I motivationen beskrives Susanne Jorn som "en ordkunstner, der på grundlag af sit dybe ukonventionelle kendskab til mange kulturer skildrer landskaber, sorg, længsel, livsglæde i sine talrige meget velanmeldte digtsamlinger".

Mange af gæsterne ved legatuddelingen benyttede lejligheden til at hjemtage eksemplarer af Susanne Jorns digtsamlinger, signeret af forfatteren.

Prismodtagerens forfatterskab blev belyst af en dialog mellem Susanne Jorn og filmkunstneren Jytte Rex. De to har i en årrække inspireret hinanden i udøvelsen af deres kunst. Ikke mindst forbindelsen mellem kunstarterne er et særkende for dem begge. Det giver dem et åndeligt fællesskab med Holger Drachmann, digter-maleren til hvis ære legatet første gang blev uddelt i 1917, hvor Drachmann ville være blevet 70 år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...