- Man skal nyde godt af naturens goder – det er Guds gaver. Men man skal ikke fråse i overflod. Sådan sagde Benedikt af Nursia, grundlægger af Benediktinerordenen for cirka 1500 år siden, og det blev kimen til munkenes verdensberømte klosterbryg: Øl lavet på de kendte grundstoffer som malt, humle, gær og vand, der stadig bliver anvendt i dag.

En flok herrer med stor passion for brygning af øl har sat sig for at videreføre de gamle traditioner, dog i en moderniseret version at bryggekunsten i Guds hus.

11 fromme mænd i deres bedste alder mødes en gang om måneden i Sæby Baptistkirke for i fællesskab at brygge øl til eget forbrug.

Ølentusiasternes primære formål er at mødes omkring brygningen, men samværet og vidensdelingen om de mange ølsorter med tilhørende smagsprøver vægter også højt og indgår som et fast ritual på mødeaftnerne.

Deres øl bliver fremstillet som overgæret, hvilket afgøres af gærtypen og temperaturen for gæringen og efterbehandlingen. Hver brygning består af et slutprodukt på 40 liter øl.

- Munkebryggergruppen startede op i maj og har produceret seks brygninger med forskellige typer øl. Vi har stor glæde af fællesskabet. Nogle af gruppens medlemmer havde fra start ikke den store viden om brygning, men ved god hjælp af de mere erfarne medlemmer kom de hurtigt efter det.

- Normalt går vi efter en opskrift, som vi finder på nettet, men i september lavede vi ”Munkens Julebryg”, som vi har gået og eksperimenteret med og har fundet frem til nogle krydderier, som spiller rigtigt godt sammen. Julebryggen er en 7,7% Strong Dark Belgian Ale, hvor processen strakte sige over 19 dage, oplyser Per Leth.

Bryggeriet Munkebryg har ingen fast bestyrelse, men går ind for en flydende udskiftning i ledelsen og er åben for at tage flere med i bryggermenigheden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...