Skagen Museum er super glad for denne donation

SKAGEN: En rigtig gæv skagenspige er kommet hjem efter mange årtier udenbys. Det drejer sig om Maren Kirstine Andersen Leer, der som ung pige tjente i huset hos det berømte kunstnerpar Anna og Michael Ancher.

Et portræt af Maren Leer, udført af Anna Ancher i 1902 eller 1903, er blevet skænket til Skagens Kunstmuseer af Maren Leers efterkommer Birte Lønstrup, som bor i Brøndby syd for København.

Maren Leer (gift Lønstrup) var en af deltagerne i det missionsmøde, Anna Ancher malede i 1903 – et af Anna Anchers kendteste værker. Som forstudie til det endelige billede lavede Anna Ancher et lille portræt af Maren Leer. Mange år senere – nemlig i 1920 – skulle Marens søn Ellenhardt giftes. Anna havde brug for en bryllupsgave til det unge par, og hvad ville de blive mere glade for end et billede af den kommende svigermor, lige til at hænge op på væggen?

I hvert fald satte Anna Ancher sin signatur på billedet og forærede det til brudeparret Ellenhardt og Kristine Lønstrup. Billedet gik i arv til deres søn Christian, og derfra videre til Birte Lønstrup, som altså nu har valgt at donere det til museet i Skagen.

Birte Lønstrup kan fortælle mere om billedets hovedperson:

- Maren var min oldemor. Hun var gift med Chresten Lønstrup, også kaldet Kræn. Egentlig skulle hun have været gift med storebroderen Lars, men han røg over bord og druknede, så det blev i stedet lillebroderen, der i Michael Anchers billede fra købmandsboden kan kendes på den gule regnfrakke. Også Kræn led druknedøden, og da Maren blev enke startede hun en manufaktur-forretning på Daphnesvej, lige bagved Brøndums Hotel.

Birte Lønstrup har selv ingen arvinger i direkte linje, og hun ønsker ikke at maleriet engang ender i en privat stue hos mennesker, der ikke har en familiær relation til det. Derfor mener hun det er bedst, at det bliver en del af Skagens Kunstmuseers samling. Og museet er en taknemlig modtager.

- Vi har i samlingen både det færdige billede af ”Et missionsmøde” og flere forstudier. Det er fantastisk at kunne belyse et værks tilblivelse på denne måde, så vi er meget glade for denne donation, siger kunstfaglig chef Charlotte Linvald, Skagens Kunstmuseer.

Som altid ved tilgang af nye værker til samlingen skal værket gennemgås af museets kunstkonservator, før det kan blive vist for publikum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...