Det er bestemt ikke kun ældre, der mangler hurtigt net - det viser nordjyske analyse

KOMMUNEN: Manglende adgang til højhastighedsbredbånd på 100Mbit eller mere er ikke, som man kunne tro, en udfordring som primært opleves af ældre borgere i Nordjylland.

Det viser en analyse fra Region Nordjylland, der som de første har kombineret data fra tjekditnet.dk og persondataregisteret.

Metoden gør det muligt at kortlægge hvem der har tilgang til hvilke udbudte internethastigheder helt ned på husstandsniveau. Det er dels værdifuld viden for bredbåndsudbygningen, og dels kan det understøtte udbredelsen af nye services inden for telemedicin til gavn for borgerne.

Det har hidtil været en udbredt opfattelse, at lynhurtigt internet er en selvfølge blandt de unge og yngre, mens ældre personer må acceptere at stå tilbage på perronen, når det digitale højhastighedstog suser forbi.

Den forestilling fejer analysen fuldstændigt af bordet – i hvert fald når man ser på mulighederne for at hoppe på toget. Analysen viser nemlig, at personer over 65 år udgør 20,7 pct. af de borgere i Nordjylland, der ikke har adgang til minimum 100/30 Mbit internet, mens samme aldersgruppe udgør 22,0 pct. af hele den nordjyske befolkning.

Med andre ord er ældre ikke overrepræsenteret blandt dem, som kun har adgang til en langsommere internetforbindelse.

Tværtimod viser analysen, at næsten 50 pct. af dem, som ikke har adgang til minimum 100/30 Mbit internet, bor i husstande med flere end tre personer, hvilket indikerer, at næsten halvdelen er personer i børnefamilier.

Det er første gang, at man kombinerer data for udbudte bredbåndshastigheder, adresser og alder på beboerne for at kortlægge adgang til højhastighedsbredbånd. Et banebrydende skridt som Region Nordjylland har taget dels for at give bl.a. kommuner og bredbåndsleverandører ny viden og mulighed for at styrke borgernes adgang til bredbånd, og dels fordi kortlægningen på sigt kan være med til at understøtte regionens egne løsningerne inden for bl.a. telemedicin.

- Med den nye viden kan vi i langt højere grad målrette bestræbelserne på at få højhastighedsbredbånd ud til alle borgere.

- Vi taler ikke længere om adresser med manglende dækning, men om rigtige mennesker der risikerer at komme på det digitale B-hold. Og vi taler ud fra fakta, og ikke formodninger, siger Thomas Kampmann, specialkonsulent i Region Nordjylland og fortsætter:

- Det her er kun første skridt på vejen til at udnytte viden om bredbåndsdækning til at udvikle bedre sundhedsløsninger til borgerne. Fremadrettet vil vi kunne knytte helbredsoplysninger m.m. til den tilgængelige bredbåndsdækning, og dermed kunne udvikle de rigtige IT-løsninger, som giver borgerne større service og tryghed.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...