VOERSÅ: Landsbyløbet, der netop har fået et stort skulderklap i form af kommunens Sundhedspris, kan i den grad glæde sig over opbakning på flere måder. Da årets løb startede tirsdag aften var der 470 deltagere børn som voksne, og værterne fra startstedet Voerså havde pyntet sig med guldhår.

- Guldhåret handlede om, at de har deres landsbyklynge Østkystens Guld (Voerså, Lyngså, Præstbro, Mølholt, Ørtoft og Stidsholt), som de er stolte af, fortæller Catharine Jochumsen fra Gærum. Hun er næstformand i foreningen Landsbyløbet i Frederikshavn Kommune, som har overtaget løbet efter det for tre år siden blev startet op ad Distriktsudvalget.

Udover det flotte deltagerantal på en dejlig forårs tirsdag aften kan arrangørerne også mærke opbakningen i det lokalområde af Frederikshavn Kommune, hvor løbet finder sted.

- Fællesskab er vores overordnede tema, og vi kan bestyrelsen virkelig mærke, hvordan de frivillige bakker op. På en løbsdag alene er der over 100 timers frivilligt arbejde, fortæller Catharine Jochumsen.

Opbakning er i følge næstformanden et særkende ved landsbyer. Man giver en hånd med, hvis der skal ske noget i ens by.

- Derfor var jeg også stolt som en pave over, at vi fik Sundhedsprisen, det er en pris til alle de mange, mange mennesker ude i landsbyerne, som har knoklet med at få det her løb op og stå og afviklet, siger Catharine Jochumsen.

Hun giver som eksempel arbejdet i det næste startsted 14. maj, som er Ravnshøj.

- Her har man taget Landsbyløbet til sig som en minifest, hvor der er musik på start- og målstedet. Der kommer til at være musik og hyggestemning, fordi mange deltagere bliver siddende efter løbet og spiser. Et andet eksempel er den lille by Åsted ude på ruten, der er pyntet op med balloner. Landsbyerne er stolte over, at løbet kommer til deres lille by. For os handler det om, at hvis en landsby får et ry som et godt sted at bo, så kommer det alle landsbyerne i vores kommune til gavn. Det er vores erfaring.

I Ravnshøj bliver der ligesom i Voerså også en tale. I Voerså talte den lokale politiker Mette Hardam (V), som i øvrigt fandt på landsbyløbet, der i år køres for 3. gang.

- I Ravnshøj har de inviteret formanden for Sundhedsudvalget Christina Lykke Eriksen (SF) til at tale inden løbet sættes i gang, forklarer Catharine Jochumsen.

Løbet var i øvrigt ved at blive ”løbet” over ende i fjor og kom ud med et mindre underskud. Der deltog rigtig mange børn og unge, som er med gratis. Hver tredje deltager i år og i fjor var under 17 år.

- Det er vi rigtige glade for og vil fastholde at børnene er med. Men der var alligevel udgifter til dem blandt andet bustransport mellem de to byer, der var start og mål.

På foreningens generalforsamling blev det derfor besluttet, at i 2019 skal start og mål være samme sted på alle etaperne.

- Dermed kunne vi spare på udgifterne, og samtidig er det også nemmere med logistikken på denne måde, oplyser Catharine Jochumsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...