Skrev med på sangen og og tegnede satiriske illustrationer til admiralens fødselsdag

SKAGEN: Der bliver taget hul på en rigtig Krøyer-sommer, når Skagens Museum lørdag 6. april åbner for en udstilling med syv humoristiske tegninger, som Krøyer udfærdigede til John Brøndums 22-års fødselsdag i 1884.

Udstillingen er navngivet ”Admiralens fødselsdag” – efter sømanden John Brøndum, der i Skagen var kendt som ”Admiralen”.

For første gang vises tegningerne sammen med selve sangen, som kunstnerne skrev til samme lejlighed.

Originaludgaven af festsangen befinder sig normalt på Det Kgl. Bibliotek i København, men er til udstillingen udlånt til museet i Skagen.

P.S. Krøyers serie af satiriske og lystige tegninger fremstiller begivenheder fra sommeren 1884, hvor John Brøndum havde haft travlt med at gøre kur til både den svenske maler Anna Palm og den svenske sanger Gerda Ahlborn.

Johns fødselsdag blev fejret 17. september, og til den lejlighed blev der skrevet en sang – kaldet ”Sangen til John”, som P.S. Krøyer sørgede for illustrationer til.

Sangen er sandsynligvis forfattet af P.S. Krøyer og Anna og Michael Ancher, men også med en svensk bidragyder, som kunne være maleren Oscar Björck.

Hvert vers har sin egen illustration, som P.S. Krøyer har malet.

Det er de tegninger, der nu vises i Grafiksalen på Skagens Museum.

”Sangen til John” giver et sjældent indblik i den fornøjelige side af livet i Skagen om sommeren, samt af P.S. Krøyers evner udi karikaturen, siger Charlotte Linvald, kunstfaglig chef på Skagens Kunstmuseer.

Fra 25. maj kulminerer Krøyer-sommeren med en stor særudstilling, hvor Krøyers store gruppeportrætter vises sammen for første gang.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...