Allerede i uge 36 var kartoffelavler Knud Thomsen og hans mænd var i fuld gang med deres maskiner på en mark i Jerup for, at få kartoffelhøsten i hus.

De første nye kartofler plejer, at blive gravet op i marts måned. Men når det gælder industrikartofler sker det ofte i starten af september. Derfor er efterårsferien der ligger i uge 42, tidligere blevet kaldt kartoffelferien, fordi dens oprindelige formål var, at børnene skulle kunne hjælpe med kartoffelhøsten.

Kartofler der er bestemt til industriel produktion har et højt indhold af stivelse, bliver forarbejdet til kartoffelmel, pulver, flakes, mos og andre produkter. Alle kartoffelavlere ved, at det ikke er optimalt, når kartoflerne får stød ved optagningen. Når det gælder industrikartofler, tager man det gerne lidt lettere end for spisekartofler. Man kan jo ikke se det på kartoffelmelet.

Kartoflerne bliver hentet af en traktor, når den såkaldte ”kartoffeloptager” har hevet kartoflerne op. Derefter fordeles de i såkaldte kuler (store dynger med kartofler), hvor sol og luft vil tørre høsten. Det er hårdt arbejde, og samtidig er der mange usikkerhedsmomenter, I år har vejret været godt, men en pludselig nattefrost kan sætte væksten i kartoflerne i stå. Et andet usikkerhedsmoment handler om mængden af kartoflerne. Det er nemlig svært at forudsige, hvor mange kartofler høsten vil indbringe.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...