Byens liv: Otte ud af ti børn spænder hjelmen, når de skal cykle til skole, viser nye tal. Bedst ser det ud blandt de yngste, mens teenagerne halter efter

Klik! Det tager kun et øjeblik at sætte hjelmen på hovedet og spænde den fast, og det gør stadig flere børn, når de skal i skole. Det viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Over 7.800 børn i 33 byer er gennem 2019 blevet observeret ved deres skole, og nu offentliggør Rådet for Sikker Trafik tallene. De viser, at i gennemsnit bruger 78 procent af børnene en cykelhjelm, når de kører på cykel til skole. Det er rekord. Da Rådet for Sikker Trafik i 2004 begyndte at tælle brugen af cykelhjelm blandt skolebørn, lå tallet på kun 33 procent.

De yngste børn slår rekord

Når man ser på de forskellige aldersgrupper, så ligger de yngste børn i top. Hele 94 procent af de 6-9 årige kører med hjelm, mens tallet er 55 procent for skolebørnene over 12 år.

- Mens de yngste børn ofte gør, som mor og far siger, når de får besked på at tage en cykelhjelm på, så har vi en udfordring med teenagerne. Selv om vi også har set en stigning i antallet af teenagere, der bruger cykelhjelm, så halter de langt bagefter de yngste børn, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Forældre kan gøre en forskel

For at få flere teenagere til at bruge hjelm er det vigtigt, at forældrene har fokus på det i deres snak med børnene. Selv om børnene er blevet ældre og måske giver udtryk for, at de ikke gider tale om trafik, så er det vigtigt, at man bliver ved med at tage emnet op.

I forbindelse med den aktuelle skolestartskampagne ”Børn på vej” har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden derfor også fokus på teenagerne med kampagnen ”Teenager i trafikken”. Den kampagne henvender sig til forældrene med gode råd om, hvordan de for eksempel kan få deres barn til at spænde hjelmen.

- Når vi ser på ulykkestallene, så er der markant flere teenagere, der kommer til skade i trafikken sammenlignet med de yngste skolebørn. Teenagerne færdes mere på egen hånd og tager nok også flere risici i trafikken end de yngre. For at passe på dem, er det vigtigt, at endnu flere af dem begynder at bruge en cykelhjelm. Og der spiller forældrene stadig en vigtig rolle, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...