Skagen Lokalhistoriske Forening har fået fat i to, der virkelig ved, hvad det drejer sig om

SKAGEN: Siden tidernes morgen har det været nødvendigt for de søfarende at have kendtmænd ombord, når man skulle gennem fremmede farvande.

Fiskere og færgemænd har budt sig til, og helt tilbage i 1560 udstikker Frederik II i sin sølov bestemmelser om navigationsansvar og lodsning. Lodserne organiserer sig også fra første færd, såedes blev Dragør Lodseri startet i 1684.

I farvandene omkring Skagen har der været organiserede lodser i flere hundrede år, og selv om der er løbet meget vand gennem bælt og sund, lodses der stadig for fuld kraft.

Generel lodspligt har der aldrig været, og i nyere tid handler det mest om skibets størrelse og last, men lodsning skal der til.

Alle ved, at der ligger en lodsstation bag redningsstationen på Oliekajen, men de færreste har måske begreb om, at lodsbåden op mod 4000 gange om året starter motoren og sejler ud i åbent farvand under alle forhold for at tage kontakt til et af ubegribeligt mange handelsfartøjer, der hvert år runder Grenen.

Man kan blive meget klogere på lodseriets historie og nuværende forhold ved at gå til et foredrag på Kulturhus Kappelborg torsdag 21. marts klokken 19.30.

Skagen Lokalhistoriske Forening har fået fat i to, der virkelig ved, hvad det drejer sig om.

Historikeren Børge Holdt Madsen, der har forsket intenst i lodsvæsenets historie, og lods Jørgen Busk Vestergaard, der stadig er aktiv i tjenesten og ved præcist, hvad der fordres af nutidens lodser og hvilke udfordringer lodsvæsenet står overfor.

Holdt Madsen vil starte med at rides de historiske linjer op, hvorefter Jørgen Busk Vestergaard tager over og fører os ind i nutiden.

Det bliver en spændende aften.

Arrangør er Skagens Lokalhistoriske Forening. Man skal ikke bestille billetter, men bare møde op. Foredraget finder sted i Salen, og alle er velkomne.

Der er gratis adgang og mulighed for at købe en forfriskning i pausen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...