Museet Simons Raaling gentager fredag 16. august et succesfuldt foredrag. Onsdag 17. juli tog museet hul på en foredragsrække om historiske emner i Raabjerg Sogn. Første arrangement og emne, var så stor en succes, at det nu vil blive gentaget.

Godt 40 interesserede var onsdagen i juli mødt op i Raabjerg Kirke, for i en to-tins-raket, at høre om kirken og Gaardboe-slægten, for så at slutte af i Stakladen på museet til kaffe og boller, og se museets A.P.Gaardboe udstilling.

Aftenens fortæller var lagt kyndigt i hænderne på Knud Bilde, som både er formand for Raabjerg Sogns Menighedsråd og museet Simons Raaling.

Gennem en 40 minutters fortælling om kirken fra opførelse i 1300 tallet til i dag, gav Knud Bilde en levende og spændende indsigt i kirkens historie, med små anekdoter undervejs. Han stillede selv spørgsmålet, hvorfor man i alverden byggede en kirke ude i ødemarken? Det gjorde man faktisk ikke, idet der dengang var mange gårde omkring, der prøvede at dyrke jorden, så godt de kunne.

I 1500 tallet kom der den store sandfygning og varede et par hundrede år. Her fortalte Knud Bilde, at Raabjerg Kirke har været ligeså tilsandet som Den Tilsandede Kirke i Skagen. Især våbenhuset med indgangen har haft sine problemer. Det første våbenhus lå mod syd, med det resultat at hver søndag var det sandet til, og man måtte grave sig fri for at komme til gudstjeneste. Så derfor flyttede man det mod vest mange år senere, men med samme resultat med tilsanding. Først i 1758 blev våbenhuset flyttet til den nuværende placering på nordsiden.

Ejerforholdende omkring kirken var Knud Bilde også inde på. I katolsk tid hørte kirken ind under klostret i Børglum, men i forbindelse med reformationen i 1536 overgik den til kongen. Men riget fattes penge, så kongen solgte ud af kirkerne, og Raabjerg kirke blev købt af Bøgsted hovedgård. Dele af dokumentet, iform af en fotokopi af overdragelsen fra kongen, er menighedsrådet indehaver af.

De sidste private ejere af kirken var Gaardboe-slægten, som fra år 1835 forblev i slægtens eje til 1910, hvor den overgik til selveje.

Efter en spændende og interessant fortælling af Knud Bilde i kirken, tog han os med ud på kirkegården på en kirkegårdsvandring, hvor vi bl.a. så sognets største familiegravsted med Gaardboe-slægten. På vandringen øsede Knud Bilde ud af sin viden og fortalte lidt om de mange gravsteder. Vi sluttede af med at se sangeren Aksel Schiøtz gravsted.

Aftenen sluttede med kaffe og tilbehør i Stakladen i Simons Raaling. Her gik snakken videre og man fik en rundvisning i forbindelse med teamaudstillingen om Gaardboe-slægten.

Aftenen indeholdt mange historiske guldkorn fra en god fortæller og gav tilhørerne et lille indblik i både kirken og Gaardboe-slægten. Tilmelding til 16. august er nødvendig på grund af interessen og skal ske til Knud Bilde eller museet Simons Raaling.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...