Så er museets nyeste udstilling klar til offentligheden

SKAGEN: Sortklædte herrer med høje hatte kan man se på nogle af P.S. Krøyers store gruppeportrætter, der udgør kernen i Skagens Museums nye udstilling ”Mesterværker”.

Fredag aften var nogle af herrerne øjensynligt hoppet ud af et Krøyer-maleri for at bidrage til fernisering på udstillingen.

Glæden over at kunne præsentere fem enorme Krøyer-malerier i museets skifersal var til at tage og føle på, da museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen erklærede udstillingen for åben.

Det skete i overværelse af omkring 250 Krøyer-entusiaster – deriblandt repræsentanter for de institutioner, der har udlånt værkerne til Skagen, medlemmer af Skagens Museums Venner og selvfølgelig museets egne medarbejdere.

- Idéen til udstillingen var forholdsvis let at få – spørgsmålet var nærmere om den kunne realiseres, for dels er værkerne fysisk ret store, dels hænger de til dagligt på prominente pladser i bygninger, hvor de nærmest er vokset sammen med arkitekturen og blevet en del af ejernes identitet, sagde museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, før hun åbnede udstillingen.

Velkomsten til udstillingen fandt sted på en solbeskinnet, men lidt forblæst, græsplæne foran museets indgang.

Den udendørs del af ferniseringen var en nyskabelse, der – som bestyrelsesformand Bjarne Kvist bemærkede – ikke var uden risiko på grund af det ustadige vejr.

Stor var lettelsen derfor, da solen kiggede frem fredag eftermiddag efter en regnvåd formiddag.

Deltagerne i ferniseringen fik serveret rosévin dekoreret med en festtegning af den store mester selv.

Krøyers festtegninger er udstillet i Skagens Museums grafiksal, parallelt med den store særudstilling i skifersalen.

Derudover blev der udskænket 1883-øl fra Carlsberg, brygget på den selvsamme gærtype, som professor Emil Christian Hansen udviklede på Carlsberg Laboratorium i 1883.

Både Carlsberg-bryggeren Carl Jacobsen og Emil Chr. Hansen er blandt de ikke mindre end 194 personer på Krøyers gruppeportrætter.

Og så kunne deltagerne i ferniseringen nyde en cigar, fremstillet ikke af tobak, men af kransekagedej.

Udstillingen på Skagens Museum kan ses frem til 8. september, sideløbende med den faste udstilling af skagensmalernes kunst.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...