Der er åbent hus og foredrag på 136 års fødselsdagen

SKAGEN: Mange årtiers tradition byder, at der på kunstneren Helga Anchers fødselsdag er gratis adgang til hendes barndomshjem på Markvej.

I år kan man gratis besøge det historiske hus i de to aftentimer mellem kl. 19 og 21, mandag 19. august.

Den dag er det 136 år siden, at Helga kom til verden som datter af skagensmalerne Anna og Michael Ancher.

I den normale åbningstid fra kl. 10 til 17 betales der normal entré, medlemmer af Skagens Museums Venner har som altid fri adgang i åbningstiden.

Helga Ancher blev kunstner ligesom sine forældre.

Hun arvede huset på Markvej i 1935, og da hun selv ikke fik børn, testamenterede hun huset til en fond, der sørgede for at det blev offentligt tilgængeligt som museum.

I dag er Anchers Hus en del af Skagens Kunstmuseer.

Huset på Markvej var både hjem og arbejdsplads for Anna, Michael og Helga Ancher.

Foruden kunstværkerne er mange af deres personlige ejendele blevet optaget i museets samling.

Lige nu er museet i gang med at gennemgå den store samling af malerier og andre genstande, der i omkring 100 år har befundet sig i huset.

I anledning af Helga Anchers fødselsdag løftes lidt af sløret for, hvad museet får ud af denne samlingsgennemgang. Museumsinspektør Caroline Bøjesen Schmit-Andersen vil tre gange i løbet af dagen fortælle interesserede tilhørere om kunsthistorikernes arbejde bag museets kulisser.

- Museet har ikke kun til opgave at lave spændende udstillinger. Museumsloven forpligter os også til at registrere kunstgenstande, og til at bevare dem for eftertiden. Kommende generationer skulle jo også gerne have glæde af, at vi har en enestående kulturarv i vores varetægt, siger museumsinspektøren.

- Desuden er der en vigtig opgave i at forske, og netop de mange ting, der har ligget i Ancher-familiens skuffer og skabe giver god mulighed for at øge vores viden om deres arbejde og livsførelse, fortsætter Caroline Bøjesen Schmit-Andersen.

Til foredraget vil museumsinspektøren medbringe nogle kuriøse og interessante eksempler på genstande, der er dukket op i forbindelse med samlingsgennemgangen.

Foredraget om arbejdet bag kulisserne finder sted i Saxilds Gaard, som ligger lige ved siden af Anchers Hus. Man kan høre foredraget enten kl. 15.30, kl. 19 eller kl. 20.

På familien Anchers tid var der i Saxilds Gaard et bageri. Senere blev gården overtaget af forfatteren Ole Wivel, inden det i 1989 blev en del af museet.

Nu huser Saxilds Gaard en udstilling af gamle fotos, der viser hvordan Ancher-familien levede og arbejdede.

Med en reminiscens til gårdens fortid som hjemsted for et bageri er der også en café, der drives i museets regi.

Caféen har ekstraordinært aften-åbent på Helga Anchers fødselsdag, og naturligvis serveres der netop den dag fødselsdags-chokolade med kager til.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...