FESTLIG: Siden 60´erne har den 160 meter lange vej ændret sig til den beværtningsvej, som den er i dag. Tidligere var her blandt andet Skagen Skibsradio

Strækningen fra apoteket til Sømandshjemmet er sølle 160 meter lang. Den hed i folkemunde Bertelsvej, indtil den officielle vejnavngivning fandt sted i 1924, hvor man foretrak at kalde den Havnevej.

I 1890’erne var der kun ganske få småhuse i kvarteret, men ikke langt inde i det tyvende århundrede var stort det alle matrikler bebygget og de fleste af småhusene opslugt i ombygninger.

Næsten i sin oprindelige form er faktisk kun Havnevej 6a ”Lollikhus” tilbage. Huset har en yderst broget bebyggelseshistorie, der rækker tilbage i 1700-tallet. Navnet knytter sig husets ejer fra 1965 til 1983, Svend Aage Koch Johansen, der stammede fra Lolland. Han var en ivrig bridgespiller og gift med Else Marie, der naturligvis kærligt blev kaldt Hønen.

I hver sin ende af Havnevej tegnede arkitekt Julius Berg en stor erhvervsejendom, nemlig Trondrhus i 1919 og Ankerhus i 1920. Begge bygninger kom til at rumme mange små, selvstændige butikker.

Boede man på Havnevej, var der alt, hvad hjertet kunne begære. Skolen lå lige rundt om hjørnet, og der var en købmand i hver ende af vejen. Der var også en bager, to slagterforretninger og sågar to herrefrisører.

Købmand J.P. Petersen var oprindelig fisker, men måtte af helbredsgrunde gå i land. Han overtog en onkels kolonialhandel i Østerby, men flyttede i starten af 1920’erne til hjørnet af Havnevej og Kappelborgvej, hvor han fik oparbejdet en god købmandsforretning. Han døde pludselig af et hjerteslag i november 1933. Forretningen blev senere videreført af købmand Poul Jensen, der også kunne tilbyde en af de mere bemærkelsesværdige bagbutikker.

Officiel udskænkning af diverse opkvikkende drikke var der ikke noget af, bortset fra kaffebaren i Trondrhus, som blev sparket i gang under besættelsen af Th. Jacobsen, men vejen var kort til Cimbria og Skandinavien, hvis det kneb.

Arkitektonisk skete der ikke de helt store ting i mangfoldige år. Dog rykkede mejeriet Norden ind i kvarteret i 1929, og i baghaven på Kappelborgvej lå maskinfabrikken Grenen, hvor det buldrede løs til op i 1970’erne.

Fisker Peder Anthon Møller, der sejlede med kutter ”Jens Krogh”, boede på Havnevej 9. Her opførte hans ugifte datter, lærerinde Ane Møller, et smukt rødstenshus i 1924 – nu pizzeria ”Firenze” - , og på det modsatte hjørne, Havnevej 11, slog hendes broder, fisker Jens Nielsen Møller, der havde S 45 ”Peder A. Møller”, sig ned.

Fra Radio til Tørst

Her holdt senere Skagen Skibsradio til i mange år, og nu er det så cocktailbaren ”Tørst”, der frister med udspekulerede sammenblandinger.

Frisørmester Walther Grouleff (1913-1988) blev uddannet i Aarhus i 1931 og startede salon på Foldens Hotel i 1934. I 1935 købte han sammen med svogeren Lars Bech grunden på hjørnet af Havnevej og Kappelborgvej. Da bygningen var rejst, flyttede han salonen til Havnevej, og året efter kunne han annoncere efter en høflig og velklædt dreng, der skulle antages som indsæber. Salonen havde tre pladser og blev ombygget og moderniseret i 1961. I 1944 solgte Lars Bech sin halvpart af bygningen til Walther Grouleff.

Pultz, der havde bygget Ankerhus, rykkede længere op i gaden og startede et renseri, så her finder man senere renseriet ”Vi-Ka” drevet af Anders Bach. Her lå også Fotohuset og Fiskers manufakturhandel.

Kolbøtten.

Bruneste pige

Men ellers skal man tilbage til 60’erne for at finde starten på den transformation, der er sket med Havnevej fra en blanding af beboelse og småerhverv til et forløb af traktørsteder og spiserestauranter.

Bartender Erik Ambørnsen fik i 1964 beværterbevilling til ”Restaurant Grenen”. Han satte fut i fejemøget på Grenen med masser af levende musik og kåring af ”Årets bruneste pige”. I 1967 forlagde han dog residensen til Havnevej og åbnede ”Bjørns Bodega” i tandlæge Dyhres klinik. Året efter slog den idérige mand til igen, da han oven over bodegaen åbnede ”Bjørnegrotten”, et diskotek med tilhørende gogo-danserinder. Senere hed spisestedet ”Admiralen” og restaurant ”PH”, før natklubben ”Buddy Holly” tog over.

Lige før Sankt Hans i 1976 åbnede jugoslaven Alexander Vulinovic pizzeria ”Alfredo” i Ankerhus, og med vedtagelsen af lokalplan nr. 100, Centerplanen, blev der givet grønt lys for indretning af restauranter og grillbarer på Havnevej. Det lod driftige folk sig ikke sige to gange. I 1999 var der elleve spise- og udskænkningssteder på strækningen.

De skød op som paddehatte: ”Firenze”, ”Taco”, ”Italia”, ”Mammas Øl- og Vinstue”, ”Den Røde Lanterne”. Sidstnævnte blev på et tidspunkt et regulært kultsted for byens forlystelsessyge unge som sidste stop efter en lang nat på diskotekerne.

Christer åbnede ”Skawpubben” i 1991, og ”Jakobs Café” fulgte efter i maj 1999. Det var Hans Sund fra ”Pakhuset” på havnen, der var bagmanden, men hans søn Jakob Sund, der kørte butikken, og som senere har udviklet virksomheden gevaldigt. Ved lanceringen sagde Hans Sund, at ”Jakobs Café” ikke skulle have levende musik. Der var allerede rigeligt med musiksteder. Lige netop dér, har man måske ændret holdning, men sådan er der så meget.

Havnevej spilkoger i store perioder af året. Til andre tider er der skruet lidt ned for blusset, men der skal ikke mange mennesker i byen, før der atter kommer kul på.

Nogle korser sig, andre føler det bekvemt med at koncentrere lystigheden til et overskueligt distrikt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...