FREDERIKSHAVN: Der var glæde på bibliotekerne i Frederikshavn og Brønderslev, da pengene fra Kulturministeriets udviklingspulje blev uddelt.

Frederikshavn Bibliotek fik 210.000 kroner, og Brønderslev Bibliotek fik 426.690 kroner og er dermed blandt de 26 biblioteker og pædagogiske læringscentre, som Kulturministeriet har givet tilskud til.

Pengene gives til projekter, der styrker fællesskaber, formidling af litteratur og børn og unges digitale læsning og læselyst.

Bare skriv i bogen

Og det er netop formidling af litteratur, som er i fokus i projektet ”Det åbne værk”, Frederikshavn Biblioteket.

- Projektet handler om, at vi inviterer vores læsere til at dele deres læseoplevelse, dog ikke helt på samme måde som vi kender det fra almindelige læseklubber. Meningen er nemlig, at vi vil give vores læsere lov til at skrive i biblioteksbøgerne, ja vi vil faktisk opfordre dem til det, siger Rasmus Thorup fra Frederikshavn Bibliotek.

Det åbne værk er læserens mulighed for at udfylde de mange muligheder for fortolkning, som moderne litteratur tillader, ved at skrive deres egne tolkninger i bøgernes marginer.

Dialog mellem læserne

Der opstår på den måde en dialog og et fællesskab mellem læserne, når bøgerne udlånes igen og igen.

Konkret indkøber biblioteket romaner, hvori lånere må skrive kommentarer i tekstens margin.

Man kan for eksempel skrive spørgsmål, perspektiver, indfald og strøtanker i relation til bogens tekst.

Når en bog udlånes igen og igen, vil der opstå en litterær dialog mellem bogens lånere.

- Vi bestræber os naturligvis altid på at være aktuelle med vores projekter og gøre dem relevante og nærværende for borgerne. Det åbne værk er et projekt, som både inddrager og indbyder vores læsere til aktivt at give litteraturen liv, og det støtter op om et interessefællesskab, siger centerchef for Bibliotek og Borgerservice Anette Ravnholt.

Til kamp mod ensomhed

I Brønderslev vil biblioteket med den knap halve million støttekroner gå til kamp mod ensomhed hos børn og ældre med projektet ”Litterære Livsvidner”.

- Vi ved fra vores ældrekonsulenter og skolerne, at ensomhed er et ægte problem i Brønderslev, og jeg er glad for at Slots- og kulturstyrelsen kan se det, for det har været vigtigt for os at lave et projekt, hvor vi kan se et behov, frem for ét eller andet der bare kunne være sjovt at lave.

I samarbejde med kirken og skolen vil biblioteket skabe fællesskaber, hvor litteraturen kan være med til at hjælpe.

En bog kan være katalysator

- Vi kan se, at litteraturen kan gøre en forskel f.eks. ved sorg. Det kan hjælpe at se, at andre har det som dig, og se hvordan andre har tacklet det. Og det virker mindre belærende, fordi det bare er et synspunkt, forklarer projektleder og udviklingskonsulent Louise Elt-ved Krogsgård, Brønderslev Bibliotek.

Ideen er, at skolerne og kirken skal være med til at identificere de ensomme, som tilbydes et fællesskab i en læseklub.

- Vi ved ikke endnu, hvordan det præcis bliver. Det skal vi først til at finde ud af nu. Men vi forestiller os at lave nyfortolkninger af læseklubber, hvor der læses og diskuteres. En bog kan nemlig være med til at starte en dialog. Så snakker vi på neutral grund i stedet for at tale om den enkeltes problem, forklarer Louise Eltved Krogsgård.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...