Særudstilling med Johannes Wilhjelm-værker fra 26. januar

SKAGEN: Skagens Museum kaster nyt lys på et hidtil upåagtet kapitel af dansk kunsthistorie, når museet 26. januar åbner ny udstilling om maleren Johannes Wilhjelm.

Han trådte loyalt i skagensmalernes fodspor, men han var også modtagelig for nye kunstneriske strømninger og søgte at forny naturalismens natur- og folkelivsskildringer, i en tid hvor malerkunsten var under forandring.

Den kommende særudstilling på Skagens Museum sætter fokus på maleren Johannes Wilhjelm (1868-1938), der efterlod sig et omfattende, men i flere årtier overset livsværk, der knytter an til kunstnerkolonien i Skagens sene periode.

Ligesom kunstnere som Vilhelm Hammershøi, Johannes Larsen og Olaf Rude var Wilhjelm elev på Kunstnernes Frie Studieskoler, der var etableret af P. S. Krøyer som alternativ til kunstakademiet.

Krøyer fik stor indflydelse på Wilhjelms kunst, men det gjaldt også en anden af skolens undervisere, Kristian Zahrtmann, hvis dristigt koloristiske tilgang kom til at præge Wilhjelms kunst.

Wilhjelm blev født som godsejersøn på Lolland, og det barske liv for landarbejderne i det flade landskab er et motiv, vi møder flere gange på udstillingen.

Enheden af folk og landskab udforskede og dokumenterede Wilhjelm også på sine rejser til Italien, Frankrig og til Danmarks yderområder.

Johannes Wilhjelm kom sent til Skagen.

Det var læremesteren P.S. Krøyers begravelse i 1909, der første gang bragte ham til byen.

Allerede året efter malede han første gang i Skagen og snart blev byen på Jyllands nordspids familiens andet hjem og et centralt motiv i Wilhjelms kunst.

I 1907 havde skagensmalere som P.S. Krøyer samt Anna og Michael Ancher etableret en årligt tilbagevendende sommerudstilling i den Tekniske Skole i Skagen Østerby.

Som modstykke til den etablerede Wilhjelm og andre i kredsen af yngre skagensmalere fra 1912 udstillingen Den sorte Lade i Skagen Vesterby tæt på Krøyers Hus.

Udstillingen fortæller nu også denne del af kunstnerkoloniens historie, hvor en yngre generation af malere ønskede at forny skagenskunsten og forlige den med den tidlige danske modernisme.

I en tid hvor kunstnerkolonien gik ind i en ny fase, positionerede Wilhjelm sig bevidst som skagensmaler.

Han var en populær kunstner i sin samtid, tillige en særdeles aktiv udstiller, og han bestred centrale hverv på den danske kunstscene.

Som sen skagensmaler forsvandt Johannes Wilhjelm ud af dansk kunsthistorie.

Med særudstillingen genåbnes kapitlet om ham og indsætter ham som et centralt bindeled mellem arv og avantgarde.

Udstillingen ’Johannes Wilhjelm – fra Italien til Skagen’ kan opleves i Skifersalen på Skagens Museum fra 26. januar til 28. april.

Værkerne på udstillingen er hentet fra danske museer og privatsamlinger.

I forbindelse med udstillingen er den første, større monografi om Wilhjelm udgivet.

Udstillingen er skabt i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum og Ribe Kunstmuseum.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...