Hos botilbuddet Senhjerneskadecenter Nord i Frederikshavn gør frivilligkræfter det muligt at lave maden fra bunden

FREDERIKSHAVN: Velstegt kalvebryst med kraftig sovs og friskdampede grøntsager. Kanel- og ølmarineret nakkefilet med abrikosgarniture og flødekartofler. Spaghetti carbonara med ekstra parmesan og god olivenolie.

Jo, maden er lækker, når man har adresse på Senhjerneskadecenter Nord. Det fortæller Susan Elisa Busk, 59 år og beboer på centret gennem seks år.

- Maden her er rigtig skøn, og tænderne løber i vand. Jeg er meget, meget tilfreds med det, vi får serveret, forklarer hun.

Der er 23 beboere på Senhjerneskadecenter Nord, som alle er blevet ramt af en hjerneskade og deraf har pådraget sig et handicap.

Beboerne får tre hovedmåltider og flere mellemmåltider dagligt. Anette Hjort, centrets køkkenansvarlige, laver al maden fra bunden. Og det tager tid. Men tiden er godt givet ud, mener hun.

- De her mennesker har allerede fået en del modgang i livet. Nu bor de her, hvor vi skal hjælpe dem med at opnå en højere livskvalitet. Og her kommer maden altså for alvor ind i billedet. Skal vi have suppe, koger vi ben. Skal vi have fisk, så skal den være frisk. Og frugten skal helst ikke have været forbi et køleskab, siger hun.

Madlavning fra bunden tager naturligvis mere tid, end hvis man varmer retter op, der er produceret i et storkøkken. Og den ekstra tid skaffer folkepensionist Knud Erling Pedersen fra Gærum Anette Hjort.

To gange ugentligt kører han, eller en anden frivillig, forbi det lokale supermarked og henter de friske varer, den køkkensansvarlige bestiller via telefonen. Det sparer Anette Hjort flere timer ugentligt, som hun kan bruge i køkkenet.

- Jeg er afhængig af deres hjælp for at kunne lave højkvalitetsmad med det lille ekstra, der gør hele forskellen. Alternativt måtte jeg jo købe flere færdigtilberedte varer, siger hun.

For Knud Erling Pedersen, 67 år og udlært tømrer, giver det god mening at hjælpe personalet og beboerne på Senhjerneskadecenter Nord. Han har hentet og leveret varer for Anette Hjort i snart seks år og bliver ved, så længe han kan.

- Jeg kan godt lide at lave frivilligt arbejde. Det giver et rigere socialt liv. Jeg kommer ud i byen, ud i livet. Og så hører og fortæller jeg jo en masse røverhistorier og får et godt grin. Det slår at sidde hjemme i sofaen, siger han.

Han opfordrer andre ældre, der kunne have lyst til at prøve frivilligt arbejde, til at kaste sig ud i det.

- Hvis man sidder og keder sig, og hvis man har mod på det, så skal man prøve det. Man kan jo altid sige fra, hvis man fortryder. Men det giver så utroligt meget indhold i livet at gøre en gerning, der kan være med til at give andre en bedre tilværelse, siger Knud Erling Pedersen.

Beboer Susan Elisa Busk har netop sat sig til bords foran en rejemad med alt det, der hører sig til. Susan, der har mistet gangfunktionen og taleevnen efter en hjerneblødning, elsker god mad.

Hun er ikke i tvivl om, at maden også ville være fin uden hjælpen fra de frivillige. Men det ekstra pift, det giver hverdagen, at få en skøn tallerken med hjemmelavet mad sætter et smil på hendes læber, når uret viser spisetid, fortæller hun.

- Det her betyder noget for mig. Det gør det. Jeg synes, at de frivillige gør en fremragende indsats, forklarer hun.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...