SKAGEN: Fra Barokken til Wienerklassikken.

Da musikhistorikeren Jan Mygind gæstede Kappelborg i april måned dette år, holdt han et fantastisk foredrag om barokmusikken. Folkeuniversitetet i Skagen - der var arrangør af foredraget- lavede straks den aftale med Jan Mygind, at han skulle komme igen til efteråret for at fortælle om Wienerklassikken, musik skabt i perioden fra 1750 til 1830. Og det gør han nu. Mandag den 17. september i Kulturhus Kappelborg fortæller Jan Mygind med masser af eksempler om denne musik, som har det karakteristiske træk, at man dyrker det enkle, klare, symmetriske og harmoniske, som ikke stiller for store fordringer til lytteren, men samtidig sikrer kenderen en god oplevelse.

Følelse og forstand, men også indhold og form, er i balance i denne musik. Dette medvirker til, at værkerne er tidløse. Disse karakteristika passer på den musik, der blev skabt af periodens tre største musikalske personligheder: Joseph Haydn (1732-1809), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1809) og Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Overgangen fra barokken til klassikken er på én gang kendetegnet ved kontinuitet og brud. Allerede omkring 1720erne meldte sig nye strømninger i musikken, men længslen mod det enkle og naturlige som afløsning af det svulstige og patetiske synes først at slå definitivt igennem omkring 1750, hvor Rousseau med sin opfordring "tilbage til naturen" formulerede en ny livsopfattelse.

Foredraget finder sted i biografsalen på Kappelborg mandag den 17. september kl. 16.50 - 18.35.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...