Sommeren 2020 kan blive dyr for danske turisterhverv, hvis ikke grænserne genåbnes

NORDJYLLAND: Under normale omstændigheder vil mange mennesker på nuværende tidspunkt være i gang med at planlægge deres sommerferie. Men efter at Covid-19 har lammet det meste af verden, har den også sat de fleste ferieplaner i udlandet i bero.

I stedet har flere valgt at rette fokus mod de hjemmelige egne og holde sommerferien i Danmark. Det kan de blandt andet mærke hos Sol og Strand, der udlejer omkring 6.500 feriehuse i Danmark.

- Vi oplever en vækst fra danskere lige nu, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, fordi den kan være med til at afbøde for den situation, vi oplever, siger Per Dam, der er direktør i Sol og Strand.

I den forbindelse nævner han, at de mange turister ikke bare har betydning for udlejerne af feriehuse. Mange byer langs kysten er nemlig afhængige af, at der hvert år kommer turister og bruger penge i byerne.

- En feriehusgæst bruger i gennemsnit 36 procent på overnatningen. De resterende 64 procent anvendes lokalt på alt andet under ferien, siger Per Dam.

Danskerne kan ikke lukke hullet

Selv om de mange danske bookinger glæder Sol og Strand, betyder det ikke, at sommeren 2020 bliver et vækstår for feriehusudlejerene, snarere tværtimod. En vigtig indtægtskilde for sommerhusudlejerne er nemlig de udenlandske turister.

Ifølge Per Dam udgør udenlandske turister 75% af de årlige overnatninger i feriehusbranchen, og selv om der kommer flere danskere i sommerhusene, kan det ikke rette op på den manglende indtægt fra udlændinge.

-Finans lavede et regnestykke på, at hvis danskerne skal lukke hullet efter, at de udenlandske turister er væk indtil efter sommer, så skal hver eneste dansker fra vugge til grav skal bruge 7000 mere på ferie i Danmark, og det er ikke realistisk, siger Per Dam Jensen.

Som et eksempel var der i påsken i Nordjylland vækst blandt danske feriehusgæster på 39 procent. Men da udlændingene manglede, var der samlet set en tilbagegang på 50 procent

Derfor håber Per Dam, at der snart kommer en indikation på, hvornår grænser igen kan åbnes. Han kan ikke sætte en dato på, hvornår grænserne senest skal være åbne, men jo før det sker, jo større chance er der også for at udenlandske turister vil holde sommerferie i Danmark, og lokalsamfundene bliver mindre hårdt ramt af krisen..

- Vi skal selvfølgelig følge de anbefalinger, der er, fordi det er en forudsætning for at genåbne. Hvis vi er gode til det, tror vi på, at der kan findes en kontrolleret åbning over for udenlandske turister, siger Per Dam.

Han nævner blandt andet, at en kontrolleret genåbning i første omgang kan være for turister fra for eksempel Norge eller Tyskland, som er lande, der har styr på smittespredningen af coronavirus.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...