SKAGEN: - Skagen Festivalen er en af de kulturelle diamanter i vores kommune. Fire dage, hvor dejlige Skagen fyldes af herlig og forskellig musik fra scener, restaurationer og ja, nærmest alle mulige steder pibler der musik ud. Det er en fest!

Sådan sagde Anders Broholm (V), formand for Kultur og Fritidsudvalget, da han holdt åbningstalen ved Skagen Festival 2019. Her følger resten af talen i sin fulde ordlyd:

- Mange tak for invitationen til at holde åbningstalen for årets Skagen Festival. Det er den 49. af slagsen, så næste år er det det store guldbryllup.

Skagen Festival er kun muligt, fordi 650 frivillige stiller op og knokler for at skabe rammerne for det hele. På Facebook har man de sidste dage kunnet følge forberedelserne og opstillingen af scener, barer og telte. Og selvom blæsten har aflagt et besøg, så har det ikke ændret på den glæde og det uundværlige engagement man har kunnet fornemme gennem billeder og video. En stor tak til alle frivillige. Lad os starte med at give dem en klapsalve!

Og vi har meget kultur i vores kommune. Vi er jo heldige at have fået så meget med i gave fra fortiden, som er med til at skabe vores kulturelle DNA. Vi har meget autentisk kultur og natur at byde på.

Og Skagen Festival er også autentisk. Den måde, som festivalen fletter sig helt naturligt ind i ”sommer Skagen” og udnytter de forskellige områder og arenaer er helt unik. På den måde adskiller festivalen sig fra fx Roskilde og Nibe. Skagen Festival gror ud fra det autentiske og det vi har til dagligt – bare plus 200%.

Festivalprogrambogen er på 150 sider og vidner om et imponerende program. Som optakt har jeg lyttet til nogle af de kunstnere der skal optræde. Jeg lyttede bl.a. til OysterBand og Dougie MacLean som vi skal høre i aften – det kan vi godt glæde os til. Men jeg fik og sat en af mine absolut favoritmusikkere på, nemlig Søren Huss. Og han spiller jo på lørdag.

En af hans sange har linjen: ”Al begejstring kommer med et forbehold eller to”.

Og sådan har vi det nok også lidt med kulturen og fritidsaktiviteterne her i vores område. Begejstringen kommer med et forbehold. Eller to.

Kan det nu lade sig gøre?

Ja, ja det er fint, men det er prøvet før.

Sådan noget det kan aldrig løbe rundt her hos os!

Lige et forbehold eller to.

I kultur- og fritidsudvalget er vi ved at formulere en ny kulturpolitik for vores område. Vi har brugt en sætning, som vi ofte hører: (og jeg citerer) ”Når vi har fri, så sker der ikke en skid”.

Dét har fået mange borgere op ad stolen for at engagere sig i kulturpolitikken. For sandheden er, at der sker helt vildt meget. Vi har utrolig meget at byde på. Men er gode til lige at have et forbehold eller to.

Og derfor er det jo, at der er, det der med naboen…! Ham eller hende skal vi altid huske.

Vi skal huske at tale med naboen om alt der, der sker, så vi kan få taget livtag med ”der sker ikke en skid”.

Til dem der er fra vores kommune: Husk naboen på det – fortæl om hvor god Skagen festivalen har været. Eller den seneste kulturelle oplevelse du har haft på Kappelborg, eller i det musiske hus eller på biblioteket eller museet, i naturen eller et helt 7. sted.

Dem der er turister, deltidsskawboer osv: Sig det til jeres naboer, hvor I bor til daglig, for vi vil så gerne have besøg af dem, så de også kan opleve, at her hos os, der sker der en masse spændende! Et besøg værd.

Kulturens betydning for Skagen og Frederikshavn Kommune kan ikke overvurderes. Kulturen er forudsætningen for turisme, bosætning og indhold for os, der bor her.

Kulturen skaber rammerne for det gode liv. Skaber linjen tilbage til vores fortid og perspektiver til fremtiden. Kulturen er med til at give mening, men også at udfordre os.

Og musikken kan noget særligt. Musik skaber fællesskab. Fælles oplevelser og noget at snakke om.

Om det er til den stille akustiske koncert hvor man lytter til ordene, der giver stof til eftertanke. Den livlige koncert hvor man roligt rokker med med skulderen. Eller den højtbragende koncert, hvor fadøllene skummer i takt med musikken.

Uanset hvad så bringer musikken os sammen og skaber et frirum, som vi alle har brug for.

HC Andersen har vist sagt en gang: ”Hvor ord svigter, taler musikken”. Og det citat synes jeg bare er så rigtigt.

Og nu er det tid til at lade musikken tale. I aften og de næste dage. Her til Danmarks ældste folkemusik festival, hvor folkemusikken i forskellige afskygninger er i centrum, men hvor det brede program sikrer, at der er noget for enhver smag! Nyd det. Lad jer rive med. Lad jer begejstre – uden et forbehold eller to.

“It’s good to see you!“

Rigtig god festival!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...