100 ÅR: Frits Sørensen og Knud Bilde har været aktive i FDF Ålbæk i en menneskealder

ÅLBÆK: Man smiler meget i selskab med de to og anekdoterne. Knud Bilde og Frits Sørensen har mange røverhistorier om et herligt liv med FDF Ålbæk, og mange af historierne er sikkert blevet bedre med årene. Men de bruger også substantielle ord som fællesskab, venskab og sågar ægteskab, når de skal beskrive, hvad det har betydet for dem, at være med i FDF Ålbæk i 50 år.

Deres to gange 50 års jubilæum blev søndag markeret i FDF Ålbæks hus Reliefhuset, og vi havde sat dem stævne et par dage i forvejen for at høre, hvad det betyder for dem at være aktive FDF-ere i så mange.

75-årige Knud Bilde og 61-årige Frits Sørensen startede i FDF som voksen og som barn. Knud Bilde startede på Ålbæk Skole som lærer 17. oktober 1968, og blev hurtigt aktiv i FDF, og inden da havde han været med i FDF i Frederikshavn i fem år.

- Men faktisk ville jeg gerne have været med så barn og ung, men det var ikke penge til. Det var så spændende, det der foregik, og jeg deltog i de arrangementer, der var for ikke medlemmer, for eksempel Alle Drenges dag.

Længere mod nord var der to muligheder for drengen Frits, der er født og opvokset i Ålbæk.

- Vi kunne gå til fodbold eller FDF. Jeg kom med i FDF og var med på den første sommerlejr i 1968, hvor vi tog til Læsø.

Sommerlejr kan man forstå er stort i FDF Ålbæk. Årets højdepunkt. Der hvor alle store som små tager på tur sammen. Tanter, onkler og forældre til de mindre FDF-ere kan også komme med, og måske bliver de efterfølgende ledere i FDF.

Og det var netop på sommerlejren Lynet ved Hinnerup, at lynet slog ned i Frits, hvis man kan sige sådan om at blive kæreste med en, man kender i forvejen.

- Min kone Gitte var også med i FDF Ålbæk, og gennem hende blev jeg mere og mere involveret i lederarbejdet, fortæller Frits Sørensen, hvorefter han og Knud Bilde forgæves forsøger at huske, hvad år det var.

I et andet lokale hænger de hjemmelavede ”faner” i skind, som blev lavet i en årrække fra sommerlejren med alle deltagernes navne på bagsiden. Men hvor er den fra Lynet? Senere lykkes det Knud Bilde, at finde frem til, at de var afsted i 1977.

Og hvem ved måske stod der et eller andet om de nye kærester i lejravisen eller også gjorde der ikke. Jeg glemte at spørge, for Frits som i dag er redaktør på Lejravisen, kom i stedet til at fortælle, hvordan børnene skriver til avisen om, hvad de oplever.

- Og så læser du lejravisen højt på grønlandsk, når vi sidder ved lejrbålet. Det synes børnene er sjovt, siger Knud Bilde.

Det er også spændende for børnene, at der lige ude foran FDF-huset på stranden står en smuglerpæl. Og de voksne fortæller børnene om, alle de smuglervarer, der er landet på stranden i Ålbæk. Overdrivelse fremmer forståelsen og det er sandt, at der har foregået smuglerier i Ålbæk Bugt.

Vintersolen har sneget sig op ude i horisonten. Fra FDF-huset kan man nyde udsigten over klitterne og vandet. Det er stadig tæt på, men naturen har gennem årene forhøjet klitterne.

- Tænk dig, da vi købte huset kunne vi se vandet hele vejen rundt. Huset lå i første klitrække, fortæller de.

I 1976 havde FDF Ålbæk fået lov til at købe et fantastisk beliggende sommerhus, som blev ombygget og fik navnet Reliefhuset. Huset har både den meget synlige del på klittoppen og den mere tilbagetrukne del neden for bakken. Det kan lede tanken hen på et relief, når man kigger på det ude fra,

- Reliefhuset symboliserer, at vi i FDF har en masse synlige aktiviteter som er trukket frem i et relief, men i baggrunden er der andre vigtige ting såsom vores værdier om et fællesskab bygget på kristne værdier, forklarer Knud Bilde.

Strandgrunden omkring huset lægger lyng til loppemarkedet, som er et tilløbsstykke hver eneste maj.

- Hvert år tror vi, at omsætningen har toppet, men den bliver ved med at stige, vi er over 100.000 kroner, siger Frits Sørensen, og de to husker, hvordan de ved det lille første loppemarked i 1977 omsatte for 6000 kroner.

- Der kommer masser af gode ting ind. Folk er mere til at købe og smide væk i dag. Men det er også et stort arbejde at samle lopper ind. Vi kan være ude og tømme containere to gange om ugen, siger Frits Sørensen, der har fast plads ved møblerne.

Til loppemarkedet er det også en tradition, at mange tidligere medlemmer af FDF Ålbæk kommer og giver en hånd med. Ved fællesmiddagen efter loppemarkedet er de 70-80 deltagere. FDF Ålbæk har selv 65 betalende medlemmer.

- Der er et godt fællesskab omkring loppemarkedet, hvor det er hyggeligt at så mange dukker op. Der bliver også gjort kup, fortæller de.

I det hele taget vil de meget hellere snakke om FDF Ålbæk end om dem selv.

- 50 år i FDF Ålbæk. Ja hvad tænker man så? Hvor blev de af.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...