FILM: 100 DVD er sendt til USA, og det har dansk-amerikaner med hus i Skagen sørget for

SKAGEN: Filmen om en af verdens ældste fuldriggere, Skoleskibet Danmark, med hjemsted i Frederikshavn, er sendt i form af 100 DVD’ere til USA på initiativ fra dansk-amerikaneren Peter Flinch med bolig i Skagen. Det fortæller journalist og producer på filmen om Skoleskibet Danmark Claus Jacobsen, som mødte Peter Flinch i Skagen.

Og hvem kender ikke Skoleskibet Danmark, der blev søsat i 1932, og år efter år giver 80 unge en grundlæggende søfartsuddannelse – tidligere var det 120.

I dag som i 1932 sover de unge i hængekøjer under dæk, og opholdet med jævnaldrende er også tænkt som en mental træning. Herfra kan man ikke gå, hvis man bliver træt, sur eller savner dem derhjemme.

Filmen om sejladsen på verdenshavene og opholdet ombord er lavet i to omgange af deltidsskagboen Claus Jacobsen, der har været ombord ikke færre end 147 døgn med filmhold. Ikke tidligere er der filmet så meget ombord for at komme tæt på eleverne og deres hverdag - døgn efter døgn. Hvordan går det? Glæde og det at savne er blot nogle af de følelser og tanker, som forplanter sig hos hver enkelt. Derfor bygger fortællingen på dagbogsblade fra én af de unge.

Den første film lavede Claus Jacobsen for omkring 25 år siden, og den blev vist i tre biografer i København, Aarhus og Aalborg. Dengang var de første tre piger ombord blandt de 80 elever. En af dem, Michelle Gladwin erklærede, at hun ville være kaptajn i Mærsk. Alle lo. Det brugte Mærsk da ikke piger til, Men det blev hun og er i dag kaptajn på en af verdens største containerskibe, Aksel Mærsk.

Optagelser i Frederikshavn

For få år siden besluttede Claus Jacobsen med en fortid som TV-producer og studievært i TV-Avisen, at følge filmen op med nye optagelser, og samtidig med omkring 30 pct. af den oprindelige film.

Det er blevet til en DVD på 50 minutter på dansk og engelsk, hvor også Michelle Gladwin medvirker med optagelser i Frederikshavn, hvor skibet har hjemhavn, og hvor Martec er ansvarlig for driften af

denne sejlende søfartsskole. Her interviewes hun af den nuværende kaptajn Kurt Andersen og om udviklingen, hvor der i dag er 30-40 piger blandt eleverne. Der er optagelser flere steder i danske og fremmede farvande.

Dansk-amerikansk søfart

Skoleskibet Danmark er samtidig dansk-amerikansk søfartshistorie, da skibet blev i USA, efter at japanerne under 2. verdenskrig i 1942 bombede Pearl Harbour.

Da besluttede den danske regering, at skibet blev udlånt til amerikanerne, og ikke færre end 5.000 amerikanske kadetter fik en uddannelse ombord i amerikanske farvande.

Også derfor sejler Skoleskibet Danmark altid som nr. 2 efter det amerikanske sejlskib, barken EAGLE, når der er Tall-Ships Race, og de passerer Frihedsgudinden – som en tak til Danmark for dengang.

Og nu er filmen som DVD på vej ud i USA efter en kontakt mellem dansk-amrikaneren Peter Flinch, der har hus i Skagen, og Claus Jacobsen.

Gennem Rebildselskabets chefsekretær i USA siden 2000, Linda Steffensen, der har medvirket til at danne flere dansk-amerikanske foreninger, er den til salg all over US.

Claus Jacobsen, har i sin journalistiske kommunikationsvirksomhed, “Claus Jacobsen Film / Skagen Forlaget” givet udtryk for, at et evt. overskud vil tilfalde elevernes sociale arrangementer, når de er i land, f.eks. busudflugter og lignende. Det styrer en uvildig revisor.

Artikel i The Pioneer

Claus Jacobsen har i denne måned skrevet en artikel til dansk-amrikanernes avis “The Pioneer” om filmen og DVD’en.

Den kan ikke købes i detailhandelen herhjemme, men forhandles alene gennem den traditionsrige navigationsvirksomhed Weilbach, København, med kontorer i Singapore og Hongkong.

Den engelske titel på samme DVD er “It’s best aloft”, som er et citat fra teksten og dagbogen i filmen – at det er bedst oppe i masten, for her er det eneste sted, man kan være alene, som eleven Simon skriver i sin dagbog.

For tiden arbejdes der på, at Skoleskibet Danmark sejler til OL i Tokyo næste år for at præsentere Danmark og vor søfartsuddannelse. Martec i Frederikshavn er ledende i dette arbejde.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...