NATUR: Fosdalen er en grøn oase, der giver turen til Jammerbugt en ekstra dimension i den nordjyske ferieoplevelse

Det står fortsat klart i min hukommelse, hvordan min mor tog flasken med sød, rød saftevand og hældte ud i den frodige, grønne skovbund, da jeg som barn var på tur i Fosdalen. Det var ikke med min gode vilje, at hun i stedet fyldte den op med vand fra den rindende kilde.

Som et nordjysk barn, der sjældent havde krydset landegrænser, var det dog en unik oplevelse at drikke direkte fra en naturkilde - lige her få kilometer fra det lidt for flade og velkendte område, hvor jeg voksede op.

Sidenhen har jeg med jævne mellemrum besøgt Fosdalen gennem min barndom. Motionsdage i folkeskolen eller ganske almindelige hverdagsudflugter endte ofte midt i en af Jammerbugts mest seværdige naturoplevelser. Det er nemlig et af de lokales foretrukne tilflugtssteder, når Vesterhavets milde sandstrande, klitplantagerne og Fårup Sommerland fyldes med sommerhusgæster og tyske turister.

Det er ikke, fordi Fosdalen er en hemmelig oase kun for lavmælte vendelboer. Den har været et kendt tilflugtssted - endda med stor religiøs betydning - gennem flere århundreder og er anerkendt i den danske naturkanon. Men det er desværre de færreste turister, der ender med at tage turen til dalen med beblomstrede skrænte og udfordrende hældninger.

Fosdalen må nemlig siges at være det perfekte afbræk, når Jammerbugtens sandstrande er blevet hverdag i sommerhusferien.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...