Forfatter og historiker Tom Buk-Swienty gæster Skagen med ”Det ensomme hjerte”. Et erindringsværk om den tyske soldat Hans Horn.

Foredraget finder sted, mandag den 4. marts, kl. 19.00 i Salen på Kappelborg.

Historikeren Tom Buk-Swienty blev kendt for de fremragende historiske bøger ”Slagtebænk Dybbøl” og ”Dommedag Als”. I 2017 udkom han med ”Det ensomme hjerte” skrevet på baggrund af hovedpersonen Hans Horns egne optegnelser om anden verdenskrig. Via hans detaljerede og yderst troværdige erindringer, der bygger på dagbøger og andre samtidige personlige kilder fra krigens tid, og delvist med Hans Horn selv som fortæller, folder Tom Buk-Swienty en stor og usædvanlig fortælling om krigen i Europa ud, set gennem et følsomt og musikalsk menneske, der på første hånd oplevede de politiske forandringer og ikke mindst krigen på tætteste hold.

Hans Horn færdiggjorde efter krigen sin lægeuddannelse i Kiel, i 1952 flyttede familien til Danmark, og i 1961 blev de danske statsborgere. Han blev en elsket læge i Skagen og Padborg, genoptog kammermusikken, og fra 1970 til sin død, som 68-årig i 1989, skrev han diskret på disse erindringer til sine børn. Da han døde, efterlod han sig et kolossalt, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider. Det er dette helt enestående, dokumentariske materiale, der nu via Hans Horns børn, har fundet vej til Tom Buk-Swienty.

Hans Horns beretning og kunstneriske tilgang har gjort det muligt at fortælle om 2. Verdenskrig på en ny og overrumplende måde. Hvordan oplevede den helt almindelige tysker, som hverken var nazist eller havde modet til at gå op imod regimet, nazificeringen af Tyskland og krigen? Det er en historie, der næsten aldrig er blevet berørt. Før nu.

”Jeg er et ubetydeligt barn af det 20. århundrede, der uden at ville det skulle blive vidne til mange mærkværdige, grusomme og skønne hændelser, mens jeg hele tiden bare prøvede at overleve på den ene eller anden måde…” sådan indleder Hans Horn sine erindringer.

På samme fantastiske måde fortsætter han sin beskrivelse af opvæksten i 30’ernes Tyskland, den gradvise men markante forandring i landet, nazificeringen og senere krigen og den uundgåelige indkaldelse til Wehrmacht. Derefter handlede det om overlevelse – om at ville livet og forsøge at manøvrere som tysk soldat i det krigshærgede Europa og ikke mindst overleve den forhadte Østfront. Bogen er gennemillustreret med Hans Horns egne, stærkt bevægende akvareller.

Hør Tom Buk-Swienty spændende foredrag, som er arrangeret af Skagens Bibliotek i samarbejde med FOF-Vendsyssel.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...