- Trepartsaftale afbøder de økonomiske konsekvenser af Covid-19, men vi vil se fyringer lokalt

Sådan siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord. Med lønkompensationspakken fastholder vi den private købekraft, men dele af vores erhverv er allerede hårdt ramt.

Lønkompensationspakke giver virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte mulighed for at få lønkompensation fra staten for at undgå fyringer.

- Arbejdsmarkedets parter og regeringen har handlet hurtigt og ansvarligt, så stor ros til dem. Vi undgår ikke fyringer, men vi kan afbøde konsekvensen med dette initiativ, siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord.

Turisme & oplevelse og fiskeriet er to meget store og vigtige økonomier i Frederikshavn kommune, som bliver hårdt ramt af den aktuelle situation.

Vores hoteller, spisesteder og attraktioner er voldsomt under pres. Én ting er, hvordan det rammer dem nu, men vi ser frem imod en påske, hvor sæsonen rigtig bliver skudt i gang, og det bliver rigtig dyrt for virksomhederne. Så det er en dyster udsigt, der vil betyde fyringer, vurderer Niels Bay Christensen og fortsætter:

Den del af vores fiskeri, som afsætter deres fangst til restauranter og catering i ind- og udland er også hårdt ramt. I flere lande har man beordret restauranter og caféer lukket, og det har store konsekvenser for fiskeeksportørerne, fiskefabrikkerne og de enkelte fiskere.

Det er derfor overordentligt vigtigt, at regeringen er kommet med flere hjælpepakker til erhvervet, for vi vil blive hårdt ramt – også i Frederikshavn kommune.

Den seneste lønkompensationspakke er rigtig vigtig, fordi medarbejderne får mulighed for at opretholde sin fulde løn, og vi bliver derfor ikke ramt på den private købekraft i Danmark. Derfor får vi ikke en decideret nedsmeltning af vores økonomi, siger Niels Bay Christensen.

- Det er også en aftale, som gør, at virksomhederne hurtigere kan få gang i hjulene igen.

Aftalen gør, at medarbejderne kan blive kaldt på arbejde igen fra den ene dag til den anden, i stedet for at virksomhederne skal ud at rekruttere. Det bliver mere agilt, og det er en klar fordel for både virksomhederne, lønmodtagere og hele samfundet, siger Niels Bay Christensen.

Erhvervshus Nord står klar til at hjælpe de lokale virksomheder med at få overblik over situationen og hjælpe dem videre. Erhvervshus Nord kan kontaktes på telefon 92 26 26 26.

FAKTA

Staten giver lønkompensation på 75 til 90 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.

For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens det for timelønnede er på 26.000 kroner. For sidstnævnte er lønkompensationen på 90 procent.

Det gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.

Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden og ikke fyre nogle medarbejdere, samtidigt med, at der holdes på andre.

Ordningen vurderes at koste staten omkring 2,6 milliarder kroner.

Aftalen skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet.

Ordningen vil gælde fra den 9. marts til den 9. juni 2020.

Kilder: Finansministeriet og TV2

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...